Sorterade du soporna rätt?
2005-10-03Under Avtrampet, som ägde rum tisdag 20 september, arrangerades en sopsorteringstävling av universitetet och Mask, Miljöaktiva Studenter. Det lockande priset var 500 kr i presentkort på Akademibokhandeln, något som väl de flesta studenter skulle behöva!
Tolv sopor var uppradade på ett bord och det gällde att sortera in dem i rätt fraktion på vår uppställda miljöstation. Det visade sig inte vara så lätt! 200 personer var med i tävlingen och endast sex av dem hade alla rätt,varav en arbetar med sopsorteringen… Det var dessutom 45 personer som endast hade ett fel och de flesta av dem hade fel på hur OH-film ska sorteras.
Följande sopor hade vi plockat fram och här följer nu de rätta svaren hur de ska sorteras.
1. Kaffemugg i papp samt en pappersassiett: Båda sorteras som brännbart eftersom både muggen och assietten är plast- eller vaxbehandlade så att de inte går att återvinna. Det är ett ganska stort problem i vår återvinning att just pappersmuggar kastas i fel fraktion. Kaffemuggar i plast och papp ska alltid sorteras som brännbart.
2. Äppelskrutt: Alla matrester ska sorteras som brännbart i vårt system. Att vi inte har någon kompost på universitetet beror på att Karlstads kommun inte har någon anläggning för att ta hand om organiskt avfall.
3. Kuvert: Alla kuvert sorteras som papper.
4. Plastflaska: Denna typ av förpackning sorteras som hårdplast. I klassrummen kan man även lägga den i fraktionen förpackningar. Även tomma glassburkar av plast sorteras som hårdplast. Det som är viktigt är att förpackningarna måste vara rena när man kastar dem. Om smutsiga förpackningar kastas i miljöstationerna blir det snabbt problem med flugor.
5. CD-skiva: Denna kan sorteras i tre olika fraktioner annat, brännbart eller miljöstörande. Tidigare sorterades alla CD-skivor som miljöstörande, men idag sorteras de som brännbart.
6. Aluminiumfolie: Denna typ av folie sorteras som metall. Det är ett ganska stort miljöproblem att allt för mycket folie av denna typ hamnar i våra förbränningsanläggningar. Även matformar i folie som man köper i frysdisken ska sorteras som metall. Även här gäller att de ska vara rena när man kastar dem.
7. Batterier: Informationen om hur man ska sortera batterier har verkligen gått fram. Ingen hade fel på att de ska sorteras som miljöstörande.
- Mycket bra! kommenterar Anette Daleke som arbetar med miljöfrågor på universitetet.
8. Frigolit: Vad inte många visste i vår tävling är att frigolit även kallas cellplast. Den har alltså en alldeles egen fraktion där endast frigolit ska slängas. Denna fraktion finns inte på så många ställen på universitetet, men där den finns ska det alltså vara frigolit och inget annat i säcken.
9. Plastpåse: En vanlig påse från Konsum sorteras som mjukplast. Detta gäller även små plastpåsar som du kanske har dina smörgåsar i. Faktiskt är det också så att engångs-matlådorna som du köper i restaurangen kan sorteras som mjukplast om du först sköljer ur dem.
10. Porslin: Alla sorters porslin och även speglar ska sorteras som annat, det går nämligen inte att återvinna. Porslinet ska absolut inte sorteras som glas, vilket många tyvärr hade gissat på.
11. OH-film: Detta var dagens svåraste. OH-film ska sorteras som brännbart eftersom det inte är gjort av plast som går att återvinna, vilket många trodde. Om man tömmer sina pärmar där det finns både OH-film och papper så är det viktigt att man rensar så att inte OH-filmen hamnar i papperstunnan.
12. Pappersförpackning från en fryst färdigmat-låda: Dessa papperslådor, som blir allt vanligare, kan sorteras både som wellpapp och som papper.
Två utslagsfrågor fanns också och svaret på dem hittade man på väggen bakom sorteringsstationen. Första frågan var hur mycket papper vi samlade in på universitetet under 2004. Rätt svar är 75 ton. Mängden insamlat papper på universitetet har ökat för varje år. Det är bra att vi är duktiga på att samla in vårt papper, men frågan är hur mycket papper vi använder ”i onödan”.
Andra frågan var hur många ton vi minskat vårt avfall till deponi med mellan åren 2002 och 2003. Rätt svar här är 34,5 ton. Det är mycket bra gjort med tanke på att deponi är dyrt, och inte minst ett dåligt miljöalternativ.
Vinnare
Det var inte många från universitetets personal som deltog i denna tävling och därför är det endast studenter som vunnit.
1:a pris, 500 kr i presentkort på Akademibokhandeln - Jill Rösfors
2:a pris, massagetid på KSIF - Helen Persson
3-5:e pris, ½ kg Krav- och Rättvisemärkt kaffe
Leo Ekbom
My To
Carl Lundin
Grattis! Vinnarna kontaktas via telefon.
Källsorteringssystemet finns på hela universitetet och du hittar minst en miljöstation på varje våning, i varje hus. Alla stationer är inte lika stora, men i varje hus ska det finnas en station som innehåller samtliga fraktioner.
- Det är viktigt att vi alla hjälps åt att sortera vårt avfall, dels för att spara miljön eftersom återvinning lönar sig i längden, dels för att spara pengar eftersom vi får betalt för en del av de fraktioner vi samlar in, säger miljösamordaren Anette Daleke.
Här kan du läsa mer om källsorteringsortering.
Vid frågor, kontakta gärna Anette Daleke på 054-700 12 45 eller chef för teknisk service Jan Gambring på 054-700 18 80.