Sopberget krymper
2004-04-01Vi blir allt bättre på att källsortera vårt avfall på Karlstads universitet. 200 ton som förr hamnade på soptippen har blivit tre ton, efter universitetets satsning på källsortering.
Karlstads universitet är en stor arbetsplats, och vi lämnar också en hel del sopor efter oss. Men sedan lärosätet satsat på en återvinningscentral och källsortering har mängden avfall som hamnar på soptippen minskat dramatiskt.
- Ett av miljömålen var att minimera detta avfall som är sämst både ur miljö- och ekonomisynpunkt, säger Lena Andersson, miljösamordnare.
Innan källsorteringen infördes vägdes inte avfallet, men en stor andel av avfallet på knappt 200 ton gick då till soptipp. 2002 hade siffran sjunkit till 37 ton och nu alltså tre ton.
Samtidigt har antalet avfallstransporter minskat kraftigt, från 350 bilar per år till 90.
Detta är några av resultaten som står att läsa om i miljöredovisningen för år 2003.
Vi blir allt bättre på att sopsortera: mjuk- och hårdplast har fördubblats sedan året innan, även metall, wellpapp och brännbart uppvisar en ökning. Brännbart går till Heden för energiutvinning, medan de övriga skickas till återvinning till nya produkter. Även cellplast och papper återvinns.
Nu fortsätter miljöarbetet på universitetet. Ett mål är att minska energiförbrukning, och ett annat är att spara på papper.
- Det är väldigt enkla åtgärder som gör skillnad. Skriv ut och kopiera dubbelsidigt exempelvis. Bra både för miljö och ekonomi och ger på köpet färre pärmar, tipsar Lena Andersson.