Sommarforskarskolan ett inspirerande sommarjobb
2008-07-01Bygga och programmera en robot, undersöka mängden koffein i olika drycker och spåra DNA i saliv är några uppgifter som en arbetsdag på Karlstads universitet kan innehålla. Sommarforskarskolan är inne på sin tredje vecka och gymnasieungdomarna har snart avslutat ett spännande sommarjobb.
För åttonde året i rad har gymnasieungdomar sommarjobbat med forskning vid Karlstads universitet. Sommarforskarskolan anordnas i samarbete med Karlstad kommun och kranskommuner och i år har 38 nyfikna och vetgiriga elever deltagit. Kommunen betalar sommarjobbslöner till eleverna under de tre veckor kursen pågår.
Nya ämnen varje dag
Natalie Tarasova läser svenska på Tullholmsgymnasiet och kommer ursprungligen från Ukraina. Där har hon gått naturvetenskapligt gymnasium.
- Sommarforskarskolan är toppen, säger Natalie Tarasova. Man lär sig något nytt varje dag. Igår byggde vi och programerade robotar. Det var ganska svårt - man måste vara påhittig och samtidigt använda mycket logik. Jag har tidigare sysslat med lite forskning i matematik. I framtiden vill jag nog helst fortsätta inom medicin eller civilingenjörsutbildning.
Clas Dahlin från Sundsta Älvkulle gymnasiet och Per Dahlin från Herrgårdsgymnasiet i Säffle är bröder och går andra respektive tredje året på naturvetenskapligt program.
- Det var vår mamma som läste en annons om sommarforskarskolan i tidningen, säger Clas Dahlin. Vi blev intresserade och anmälde oss. Det är ett bra sommarjobb, inte så stressigt och man får lära sig nya saker varje dag. Igår undersökte vi ett skogsbestånd i närheten av universitetet och tittade på hur stor mängd bundet kol som fanns i det torra virket. Vi fick ett resultat på 45 procent, säger Clas Dahlin.
Spåra DNA i saliven
Sandra Winestrand undervisar i bioteknik på sommarforskarskolan och tycker att eleverna har bra kunskap med sig från gymnasiet.
- Idag ska eleverna få analysera en del av deras eget DNA som saknar betydelse för hälsan men som kan skilja sig åt mellan olika individer. De får skölja munnen med en saltlösning, detta ger tillräckligt med munceller för en DNA-analys. I princip kan man analysera vilken känd gen som helst med denna metod tillexempel för att påvisa närvaro eller avsaknad av gener som är relaterade till sjukdomar.
- När eleverna gjort sin laboration får de sammanställa och redovisa sina resultat i gruppen och under eftermiddagen gör de fördjupningsuppgifter. En fördjupningsuppgift kan till exempel handla om att studera kända rättsfall som lösts via DNA-teknik såsom Anna Lind, Hagamannen, OJ Simpson. Kloning, antibiotikaressistens, bioetanolframställning är andra områden eller också kan de komma med egna förslag på fördjupningsämnen.
Under veckan kommer ungdomarna också enligt god studenttradition få uppleva ritualerna kring en studentsittning, utan alkohol, men med toastmaster, sång och tävlingar.
- Det ska bli kul att få vara med om en studentsittning, då lär man känna varandra i gruppen ännu mer, säger Per Dahlin.
- Sommarforskarskolan är ett uppskattat och annorlunda sommarjobb och ger ungdomarna en inblick i bredden inom teknik och naturvetenskaplig forskning. Vi vill få fler ungdomar att bli intresserade av våra ämnesområden, säger Tommy Björk, studievägledare vid Karlstads universitet.