Sommarforskare testar ingenjörskonst på Karlstads universitet
2009-06-25Hur säkra är våra sedlar egentligen? Hur kan man spåra radioaktiva ämnen? Och är coca-cola och wienerbröd en bra frukost? Ungdomar från gymnasieskolor i Karlstad och Hagfors har valt att sommarjobba som forskare på Karlstads universitet.
För nionde sommaren erbjuds ett annorlunda sommarjobb till ungdomar i Karlstads kommun med kranskommuner. Under tre veckor sommarjobbar 21 elever med forskning inom ett varierande utbud av ämnen inom naturvetenskap och teknik. Att vara sommarforskare på universitetet är ett bra sätt att ta reda på hur livet som student fungerar.
Ett inspirerande sommarjobb
- Det här är helt klart det roligaste sommarjobbet jag haft, säger Gustav Edberg som avslutat sitt första år på Time-utbildningen i Karlstad. Det är kul att få testa hur det är att plugga på ett universitet. Variationen på ämnen i sommarforskarskolan är bra. Ett avsnitt jag tyckte var extra intressant var "Vem ser vad du gör?". Det var ett utbildningspass som handlade om sårbarheten i datasäkerhet och hur lätt det är att ta reda på uppgifter om andra via internet.
Hur säker är en sedel?
Två dagar ägnar sommarforskarskolan åt ämnet kemiteknik. Doktoranderna Kristin Sandberg och Erik Bohlin som själva forskar inom kemiteknik, har ett avsnitt som handlar om säkerhet och sedlar samt ytbehandling av papper och optiska egenskaper. Febril aktivitet råder i labblokalen när ungdomarna testar olika säkerhetsdetaljer i sedlar. Med hjälp av UV-lampor, infrarött ljus, ljusmikroskop och ljusbord med förstoringsglas ser de detaljer som de flesta inte vet om finns. Något som ser ut som ett helt vanligt streck på en 20-kronors sedel är i själva verket ett textutdrag ur Gösta Berlings saga. Det kan man bara se i ett mikroskop.
- Det är universitetets professor Luciano Beghello som lade grunden till de här labbarna, säger Kristin Sandberg. Han var med och utvecklade nya sätt att säkra uppgraderingen av våra 500-kronors sedlar tillsammans med Tumba Bruk. Det gäller hela tiden att ligga steget före förfalskningstekniken.
Medan halva gruppen undersöker sedlar, går de andra på en rundvandring i labblokalerna och möter doktoranden Hanna Karlsson. Hon berättar om papperstillverkning och sedan får de som vill prova på att göra eget papper.
Pappersytor pratar till mottagaren
- I avsnittet "Är pappren snygga?" kommer vi i morgon att titta på hur förändring av pappersytor också förändrar de optiska egenskaperna, säger Erik Bohlin. Vi kan ta ett exempel: dagstidningen Dagens Industri som på helgen byter ordinär papperskvalitet med en glansigare yta till helgens DI Weekend. Det ger ett lyxigare intryck och sänder ett annat optiskt budskap till mottagaren.
I år innefattar sommarforskarskolan ämnesområdena informatik, biomedicin, datavetenskap, miljö- och energisystem, biologi, kemiteknik, biokemi, elektroteknik, miljövetenskap, fysik och kemididaktik.