Sommarbrev till universitetets studenter
2005-06-20Vi utmanar det etablerade och utforskar det okända!
Vi är ett ungt universitet. En sanning som vi upprepat många gånger och som är sant ännu en tid. Vi söker vår väg att vara universitet, att erbjuda våra studenter en mycket god utbildning i en fantastisk studiemiljö och utveckla framstående forskning inom ett antal områden. För att bli framgångsrika utmanar vi på många sätt etablerade sanningar och vi utforskar nya vägar när vi orienterar oss i den europeiska utvecklingen; balanserar konkurrens och samverkan regionalt och internationellt.
Nu har vi ett läsår av diskussioner om ny vision och ny organisation bakom oss. Den nya organisation vi nu börjar förbereda ska skapa goda förutsättningar för att vara och utveckla det universitet vi beskriver i visionen.
Styrelsen fattade i fredags, den 10 juni, beslut om de övergripande dragen i vår nya organisation. Det är en organisation som i många stycken bestäms av högskolelag och högskoleförordning, men som också utnyttjar möjligheten att skapa vår egen profil. Vår utbildning och forskning organiseras och genomförs i fyra fakulteter som leds av ett kollegialt organ, fakultetsnämnd, och en verksamhetschef. Utan mellanhänder får fakulteten sitt uppdrag från styrelse/rektor i framtiden. Verksamhetschefen med personal- och budgetansvar leder arbetet i fakulteten. Fakultetsnämnden fattar de långsiktiga besluten om inriktning av verksamheten inom de ramar som styrelsen ger.
Vi har en stor lärarutbildning som kommer att vara beroende av alla fyra fakulteterna. Det särskilda organ för lärarutbildning och anknytande forskning som lagen kräver har vi placerat utanför de fyra fakulteterna. Det särskilda organet får arbeta i förhållande till fakulteterna och ska ha stöd av ett eget kansli.
Nu har vi de övergripande ramarna för fakulteterna, som kommer att ha mellan 200 och 275 medarbetare. Under sommaren fortsätter diskussionen om hur fakulteternas inre struktur ska utformas. En arbetsgrupp har presenterat ett diskussionsunderlag som pekar på behovet av att dela in fakulteterna i mindre arbetsgemenskaper med egen arbetsledning, former som säkerställer studentinflytande, god arbetsmiljö och goda utvecklingsmöjligheter.
Arbetet att utforma administrativa arbetsprocesser och en ny administrativ organisation presenterades också för styrelsen. Just nu pågår möten med mindre grupper av administratörer. Organisationen ska växa fram så att vi kan nå målet att all personal senast i november ska ha fått besked om sin arbetsplats.
Under tiden måste vi inom ramen för nuvarande organisation planera den verksamhet som ska genomföras inom de nya fakulteterna nästa år. Min förhoppning är att vi ska kunna rekrytera de fyra verksamhetscheferna tidigt i höst så att de kan vara med i arbetet med förberedelser för 2006. En rekryteringskommitté för varje fakultet har påbörjat sitt arbete. I kommittéerna finns representanter för alla personalgrupper och för studenterna.
Vi behöver också de nya fakultetsnämnderna och det särskilda organet för lärarutbildning så fort som möjligt. Hösten behöver vara en överlämnande period. Styrelsen fastställde i fredags regler för val och utseende av valberedningar. Vi ska utse en valberedning för varje fakultet för att förbereda val till fakultetsnämnderna som vardera består av tretton ledamöter. I val till fakultetsnämnd är endast vetenskapligt skolade lärare röstberättigade. Jag hade hoppats att vi skulle kunna få försöksverksamhet med rösträtt även för adjunkter och doktorander. Det har inte gått, så nu gäller lagen. Dock får adjunkter och doktorander liksom studenter ingå i fakultetsnämnd. Administrativ och teknisk personal har företrädare med närvaro- och yttranderätt. Direkt efter semestrarna hoppas jag att vi kan inleda arbetet att utse valberedningar och upprätta röstlängder.
I det särskilda organet kommer femton ledamöter att ingå. Här är alla berörda lärare röstberättigade, men tyvärr inte doktorander. En valberedning utsedd av lärarkollegiet kommer att förbereda val så fort som möjligt efter semestern.
Doktoranderna är idag en stor grupp anställda vid universitetet. Styrelsen diskuterade doktorandernas möjligheter att påverka valet av ledamöter. Lagen ger egentligen litet utrymme för det. Det är lärarna som har rösträtt, men vi har säkerställt att doktoranderna ingår i valberedningarna och kan påverka förslagen.
Studenterna utser själva sina företrädare i alla organ.
Vi har ett år bakom oss av diskussioner, meningsutbyten, tankeväckande inlägg, engagemang, leda och trötthet, nyfikenhet och glädje i arbetet med vision och med ny organisation. Allt detta har vi ägnat oss åt utöver allt det normala arbete som hela tiden finns här. Alla har gett av sin kraft och bidragit till universitetets utveckling och goda resultat. Jag vill tacka alla medarbetare för engagemanget som ni har visat. Det gäller även alla ni studenter som engagerar er i universitetsfrågorna.
I höst kommer en period av förberedelse. Den får sin egen intensitet och jag hoppas att vi möts efter sommaren med nyfikenhet och engagemang för att hitta nya arbetsformer i en ny organisation. Den ska ge ramen för det spännande arbetet att utveckla våra utbildningar inom de ramar som ges av den nya högskolepropositionen. Äntligen ger vi oss ut i Bolognaprocessen på allvar. I de nya fakulteterna skapar vi de tvååriga mastersprogrammen i samverkan mellan olika ämnen och diskuterar kunskapsmålen för en kandidatexamen när den inte längre definieras i termer av 6o poäng i ämne.
Ett varmt tack till alla medarbetare och studenter för ett fantastiskt år! Jag önskar alla en riktigt skön sommar och hälsar er välkomna tillbaka i höst!
Christina Ullenius