Sommaravslutning för elever och mentorer i projektet Näktergalen
2021-05-27Fredricelundsskolans elever från årskurs sex som deltagit i projektet Näktergalen har sommaravslutning med sina mentorer på campus vid Karlstads universitet. Rektor på Fredricelundsskolan Jan Bengtsson och kurator Jennie Shüssleder vittnar om ett lyckat projekt.
Eleverna äter pizza i gröngräset i universitetsparken med sina mentorer och sedan spelas det kubb – allt på säkert coronaavstånd. Avslutningen kunde bli av och det uppskattas av både elever och mentorer.
- För våra elever har det varit bra att få kontakt med en mentor som kan introducera eleverna för högre studier, säger Jan Bengtsson, rektor Fredricelundsskolan. Jag tycker att det har vidgat vyerna hos de som deltagit i projektet Näktergalen. Många av eleverna är inte så mycket utanför Våxnäs centrum.
Syftet med Näktergalen är att skapa intresse och möjlighet till högre studier för barn från ovana studiemiljöer. Jennie Shüssleder är kurator och berättar hur hon tycker att projektet påverkat eleverna.
- Många av eleverna har inte en aning om vad ett universitet är. Med projektet Näktergalen har de fått en annan vuxen som kan visa hur det fungerar med boende, studier och lån. Det har också varit bra för eleverna med en annan vuxen att höra av sig till med stort som smått, säger Jenni Shüssleder.
En av mentorerna är Alexander Lundqvist. Han läser sista terminen på civilekonomprogrammet och kommer själv från en studieovan miljö. Alexander tycker om att röra på sig och gillar sport och därför blev han matchad med Elin och Nathalie som också är sportintresserade. Tillsammans har de klättrat i klätterparken på Skutberget, spelat padel, åkt skridskor och filosoferat om livet.
- Matchningen var riktigt lyckad. Jag kom bra överens med Elin och Nathalie och eftersom jag själv kommer från en studieovan miljö kändes det naturligt för mig att delta, säger Alexander Lundqvist. Jag har nog kunnat visa att oavsett vart man kommer ifrån så funkar det att läsa vidare på universitet. Man måste såklart själv jobba för det, men förutsättningarna för att läsa vidare finns även för de från studieovan miljö.
Som mentor blir man en förebild och Alexander Lundqist tycker det är viktigt att lyfta de elever som kommer från en studieovan miljö.
- I projektet har jag kunnat visa att det finns något bortom gymnasiet där du kan utbilda dig till något som du är intresserad av. Jag tror att det stärker elevernas självkänsla och de får också en koppling till universitetet som de inte haft innan.