Solcellsforskare i internationellt samarbete
2025-05-16Internationell mobilitet möjliggör ett värdefullt samarbete för forskare från Karlstads universitet och UMons, det belgiska universitetet i Mons. Samarbetet för forskningen inom materialvetenskap framåt genom kunskapsutbyte om metoder för att studera materialegenskaper på nanoskala.
– Mitt besök här på Karlstads universitet har varit berikande på många sätt, säger Philippe Leclere från UMons. Eftersom vi är verksamma inom samma forskningsområde, det vill säga material för organiska solceller, är det mycket intressant att utbyta erfarenheter. Det vi studerar är materialets egenskaper på molekylär nivå och hur molekylerna i det aktiva lagret organiserar sig. Det rör sig om materialets mekaniska egenskaper såväl som kemiska och elektriska egenskaper, som vi studerar med svepprobmikroskopi. Det vi bidrar med från våra respektive universitet är mycket positivt för alla parter.
Organiska solceller är en lovande teknik, bland annat tack vare fördelar som låg vikt, flexibilitet och ett brett spektrum av användningsområden. Det ljusabsorberande lagret består av ett tunt skikt, ungefär en hundradel av en hårdiameter, som absorberar ljus och omvandlar det till elektricitet. I det ljusabsorberande lagret använder man en kombination av molekyler som kan donera och acceptera elektroner. För materialforskarna är det viktigt att kunna urskilja molekylerna och att avbilda deras fördelning med nanometerupplösning.
– Vi är mycket glada att ha Philippe Leclere här under en dryg vecka och att han även kunde ge en föreläsning för våra studenter, doktorander och övrig personal, säger Ellen Moons, professor i fysik. Jag var nyligen på ett motsvarande besök på universitet i Mons och fick där ta del av deras forskningsarbete inom nanomaterial och blev mycket imponerad av den utrustningen de har. Vår forskning handlar om att, genom förståelse av materialet, öka effektivitet och livslängd hos organiska solceller och vårt internationella samarbete tillför mycket, inte minst tillgång till avancerade forskningsinstrument för våra doktorander.
Philippes och Ellens utbyte möjliggjordes med finansiering från FNRS, den belgiska stiftelsen för vetenskaplig forskning. Leticia Christopholi erhöll ett forskningsstipendium från Kungl. Vetenskapsakademien för att tillbringa en månad vid UMons.
Genom EUNICE får även studenter möjlighet att besöka andra lärosäten
– Jag har haft förmånen att besöka universitet i Mons, säger Letitcia Christopholi, doktorand i fysik. Där fick jag forska med deras Scanning Probe Microscopy för att undersöka molekylernas organisation och elektriska egenskaper, till exempel hur de ändrar sig under belysning. Jag kommer återvända till Mons en gång till i vår och det är verkligen en möjlighet som jag uppskattar mycket. Det är så berikande, inte bara för mitt doktorandarbete utan även kulturellt, att träffa forskare från andra länder och världsdelar. Jag deltog också i en gemensamma workshop tillsammans med forskare från Brasilien.
– Vi kommer nu fortsätta utveckla samarbetet med universitet i Mons, säger Ellen Moons. Deras fysikinstitution har verkligen topputrustning vilket vi har stor nytta av att få tillgång till genom vårt samarbete. Närmast planerar vi för ett återbesök till hösten och att författa en artikel tillsammans.
Samarbetet genomförs inom Eunice, the European University for Customised Education, en europeisk universitetsallians som Karlstads universitet ingår i tillsammans med nio andra europeiska universitet. Syftet är att inspirera och underlätta samarbeten mellan universiteteten, utbildnings- och forskningsområden samt med det omgivande samhället.

