Sökes: två prorektorer
2007-07-12Nu drar processen igång för att finna två prorektorer för Karlstads universitet. Lars Haglunds förordnande som prorektor går ut vid årsskiftet, efter fyra år. Och styrelsen har bestämt sig – det ska vara en prorektor för utbildning och en för forskning. Men bara en blir rektors ställföreträdande. Den 19 november beslutar styrelsen vilka som blir prorektorer för de kommande sex åren.
Det är styrelsen som, i enlighet med Högskoleförordningen, utser prorektor. Innan man bestämmer sig ska man lyssna på lärarna, övriga anställda och studenterna i en hörandeprocess.
Universitetsstyrelsens ordförande Sture Nordh är ordförande i beredningsgruppen. Gruppen ska ta fram kravprofil, kandidater och se till att processen för hörande av studenter, lärare och övriga anställda fungerar. De övriga som är med i beredningsgruppen är: Kerstin Norén, Peter Aspelin, Karolinska institutet, Birgitta Sandström, Lärarhögskolan i Stockholm, Tommy Bood lärarrepresentant Karlstads universitet, Stig Forshult Saco, Barbro Berglund OFR samt en studeranderepresentant som ska utses av studentkåren. Dessutom har universitetsdirektör Anne-Christine Larsson knutits till gruppen som sekreterare. Christina Knowles, kommunikationsstrateg, är kommunikationsstöd.
Hörandegrupper
Hörandegrupperna ska tillsättas i mitten av september och kommer att bestå av tio lärare som utses av lärarkollegiet, sex övriga anställda som utses av de fackliga organisationerna, sex studenter (varav två bör vara doktorander) som utses av studentkåren, samt universitetets ledningsgrupp.
Mellan den 30 oktober och den 7 november ska beredningsgruppen och hörandegrupperna träffa kandidaterna för intervjuer.
Uppdrag på deltid
- Uppdragen som prorektor kommer inte att bli på heltid, men exakt omfattning blir en fråga jag kommer att diskutera med dem som utses till prorektorer, säger rektor Kerstin Norén.
Uppdraget som prorektor för utbildningsfrågor omfattar bland annat att man ska följa den utveckling som sker inom utbildningsområdet, både nationellt och internationellt, samt kommunicera detta internt. Vidare ska prorektorn, tillsammans med fakulteterna, utarbeta förslag till utbildningsstrategi och angränsande policies samt övervaka att systemet blir enhetligt. Han eller hon blir också ordförande i en ny universitetsövergripande samrådsgrupp för inspiration, idéutbyte och samråd med fokus på mångvetenskapliga utbildningar som spänner över flera fakulteter. Att verka för ökad jämställdhet, ökad mångfald, mer internationalisering samt samverkan med det omgivande samhället för att öka studenternas anställningsbarhet är ytterligare uppgifter som väntar blivande prorektor för utbildningsområdet.
Prorektorn för forskningsfrågorna ska på liknande sätt som sin kollega, följa utvecklingen inom området och förmedla detta internt i organisationen. Särskilt viktigt blir det att följa den nationella utvecklingen av ett nytt resursfördelningssystem och de kriterier som föreslås ligga till grund för fördelningen mellan lärosäten. Vidare ska han eller hon, tillsammans med fakulteterna, utarbeta förslag till forskningsstrategi och angränsande policies, samt se till så att systemet blir enhetligt. En uppgift blir också att samordna arbetet med universitetsövergripande regler för forskarutbildningen. Även inom forskningsområdet bildas en ny samrådsgrupp, där prorektor blir ordförande. Tyngdpunkten ligger på idéutbyte, inspiration och samråd kring större mångvetenskapliga forskningsprojekt över fakultetsgränserna. Att verka för ökad jämställdhet, ökad mångfald, mer internationalisering samt samverkan med det omgivande samhället för att öka doktorandernas anställningsbarhet är ytterligare uppgifter som väntar blivande prorektor för forskningsområdet.
Professor eller lektor
Uppfyller man behörighetskraven för anställning som professor eller lektor, ja då är man också behörig att vara prorektor. Senast den 25 september ska man ha kommit in med sin intresseanmälan till rektors kansli, Kristina Eriksson. Som anställd eller student kan man också välja att ge förslag på en person, förutsatt att personen är behörig - och tillfrågad. Mer information kring behörighetskrav och kravprofil lämnas av personalenheten.
Tidplan
14 september Hörandegrupper tillsätts
25 september Sista dag för intresseanmälan
30 oktober – 7 november Beredningsgruppen och hörandegrupperna träffar kandidaterna
19 november Styrelsen fattar beslut