Sökes: Manliga lärare
2009-03-30Det finns för få män. I alla fall i skolans värld. Ska Sverige fortsätta vara ett av världens mest jämställda länder måste något göras. Det skriver Högskoleverket i rapporten "Man ska bli lärare".
I dagens förskola och grundskola lyser männen med sin frånvaro. Nu måste det till en ambitiös långsiktig satsning.
- Långsiktighet är ett nyckelord eftersom det handlar om att påverka kommande generationers yrkesval, säger Thomas Furusten, utredare på Högskoleverket, i ett pressmeddelande.
Rapporten visar att kvinnor och män blir lärare av olika anledningar. Män ser oftare än kvinnor sitt utbildningsval som akademiskt. Kvinnorna ser oftare lärarutbildningen som en väg mot ett tydligt yrke och intresserar sig i högre utsträckning av yrkets sociala situation.
20-30 procent som söker till lärarutbildningen är män. Men det skiljer sig mellan olika inriktningar.
- Vid Karlstads universitet är den genomsnittliga siffran 25 procent enligt 2008 års siffror. Även här finns stora skillnader. Tittar man på sökande till grundskolans senare år och gymnasieskolan är 43 procent män. På vissa inriktningar är könsfördelningen jämn, på vissa är det till och med fler män, säger Lennart Jansson, forsknings- och utbildningssamordnare för Lärarutbildningen vid Karlstads universitet.
Rapporten visar också att män hoppar av oftare än kvinnor. En anledning sägs vara att de saknar andra manliga studenter och manliga förebilder.
- Hos oss är det inte fler män som hoppar av. Den siffran ligger lika mellan könen. Och bland de män som hoppar av har jag aldrig hört att anledningen skulle vara att de saknar andra män. Det är andra orsaker som ligger bakom, till exempel ekonomiska eller sociala skäl.
Många lärosätena har försökt rekrytera fler män, men effekten har varit begränsad. En ökad satsning på manliga nätverk och mentorer samt rekryteringsinsatser utifrån ett könsperspektiv är något som rapporten tar upp som tänkbara åtgärder.
- Vi arbetar på att rekrytera fler män. Bland annat har vi flera manliga studentambassadörer som hjälper oss och vi har tryckt upp nytt informationsmaterial som riktar sig till killar. Vi vet att män vill ha bra utvecklingsmöjligheter i sin utbildning, så det har vi gjort möjligt. De gillar också tydliga ämnesinriktningar och det har vi även i utbildningarna mot yngre år. Men i grunden är det här ett samhällsproblem, höj lönen med 5 000 kronor så är problemet löst, säger Lennart Jansson.
Här kan du läsa Högskoleverkets pressmeddelande samt rapport.