Socionomutbildningar granskade
2009-12-15Socionomutbildningarna vid sju lärosäten får skarp kritik av Högskoleverket, HSV. Utbildningar vid fyra lärosäten får guldstjärna och två får godkänt. Karlstads universitet, som startade utbildningen först hösten 2007, finns inte med bland dem som nu får betyg. Däremot får utbildningen några rekommendationer av verket.
Att studera till socionom är mycket populärt. Söktrycket till utbildningen är högt. Högskoleverket har granskat samtliga utbildningar vid 16 lärosäten. För sju universitet och högskolor ifrågasätter verket examensrätten: Ersta Sköndal högskola, Högskolan i Jönköping, Högskolan Kristianstad, Linköpings universitet, Malmö högskola, Mittuniversitetet och Örebro universitet.
Utbildningen vid universiteten i Göteborg, Lund, Umeå och Stockholm håller enligt verket mycket hög kvalitet. Godkänt får Högskolan i Kalmar och Växjö universitet.
Ny utbildning
Vid Karlstads universitet, liksom vid Högskolan i Gävle och vid Uppsala universitet, är utbildningen så ny att inga studenter ännu hunnit ta examen. Karlstads universitet antog de första studenterna höstterminen 2007 och utbildningen är tre och ett halvt år. Därför har HSV valt att inte ge något omdöme för utbildningarna vid dessa tre lärosäten, men däremot får de rekommendationer och goda råd.
- Vi har redan genomfört en del av de förslag som Högskoleverket för fram i sin rapport. Bland annat är socialt arbete huvudämne för utbildningen, precis som HSV vill att det ska vara. Vi jobbar också aktivt med att förbättra kursvärderingssystemet, vilket är en av de punkter som verket kritiserar oss på, berättar Åse-Britt Falch som är programledare för socionomutbildningen vid Karlstads universitet.
God lärarkompetens
HSV ger Karlstad beröm för att universitetet har så många disputerade lärare som producerar bra och aktuell forskning, men kritiserar samtidigt att de inte är mer delaktiga i undervisningen på programmet.
- Vi känner inte igen oss i den kritiken, bland de undervisande lärarna är en majoritet lektorer.
Åse-Britt Falch tror att de förändringar som man har genomfört och kommer att genomföra ska ge en utbildning med fortsatt hög kvalitet. Hon pekar också på en del fel i verkets rapport. Där står att utbildningen inte har kontrakt med kommuner, men med landstinget. Men utbildningen har kontrakt med länets alla kommuner. Det står också att handledarna kan vara sjuksköterskor eller fritidspedagoger när de borde vara socionomer eller liknande.
- Vi har ett 50-tal handledare när studenterna är ute på verksamhetsförlagd utbildning. Det är bara en eller två av handledarna som inte är socionomer eller motsvarande. Då blir verkets kritik missvisande.
Bra med utvärdering
- Bortsett från en del fel i rapporten är det mycket bra med Högskoleverkets utvärdering, den är till stor hjälp i vårt fortsatta kvalitetsarbete. Vi känner oss trygga i att vi kommer att uppfylla kraven på utbildningen inför kommande utvärdering, säger Åse-Britt Falch.