Sociologin får beröm och kritik
2004-08-16Ämnet sociologi på Karlstads universitet har på kort tid och med begränsade resurser byggt upp en bra forskarutbildning, skriver Högskoleverket i sin utvärdering. Nu är det dags att måna om grundutbildningen, anser verket.
Sociologin får beröm för hur ämnet på ett engagerat och kunnigt sätt byggt upp forskarutbildningen, trots att man har begränsad tillgång till både disputerade lärare och pengar. År 2003 fanns det elva doktorander vid ämnet och de får handledning både individuellt och i grupp.
Alla doktorander som är knutna till Karlstads universitet undervisar inom grundutbildningen. Det är i och för sig bra, skriver HSV. Pedagogisk meritering är en viktig del av forskarutbildningen, men verket varnar för att överutnyttja doktoranderna.
HSV anser att de disputerade lärarna bör undervisa mer inom grundutbildningen och att den lärarledda undervisningen bör öka. Dessutom tycker verkets granskningsgrupp att studenterna inte läser tillräckligt mycket kvalificerad kurslitteratur. Litteraturlistorna bör innehålla mer obligatorisk läsning och mer kvalificerad litteratur, skriver HSV. Alla som undervisar inom grundutbildningen bör också ha gått högskolepedagogisk utbildning, påpekar verket.
Studenterna upplever sina lärare som kompetenta, men stressade, och det är en bild som verkets granskare instämmer i. Lärarna arbetar mycket, och forskar i den mån de lyckas få externa medel. Detta skapar både stress och osäkerhet, enligt lärarna. Samtidigt framhåller HSV det som en styrka att alla tillsvidareanställda lärare har ordentligt utrymme för forskning.
- Bedömarrapporten är ganska strängt skriven jämfört med andra ämnen. I "vår" bedömargrupp, liksom i till exempel ingenjörsutbildningarna året innan, inriktade man sig på kritik utan omskrivningar. Vi jämför med vad och hur man skriver om andra orters grundutbildning för att få en uppfattning om vad kritiken och berömmet står för. Vi har också deltagit i HSV:s efterkonferens och konstaterar att det lilla fåtal som lyftes fram som goda exempel gör samma sak som vi, fast med mer resurser, säger universitetslektor Jan-Olof Åberg, som arbetat mycket med självutvärderingen av ämnet.
Gerd Lindgren är professor i sociologi vid Karlstads universitet. Hon håller med och tycker att HSV kommer med rimliga synpunkter i sin rapport.
- Vi har för lite resurser för grundutbildningen, det är rätt konstaterat, men det lär tyvärr inte bli mer som det ser ut nu heller. Lärarna behöver dra in resurser till forskningen, och då hinner de inte undervisa så mycket på grundutbildningen. Det är som ett slags moment 22 under utvecklingsfasen, säger hon.
Sociologi har funnits som universitetsämne i Karlstad sedan 1969. Först som filial till sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet, sedan i högskolans regi. Forskarutbildningen började 1999 när högskolan blev universitet. Söktrycket till ämnet är starkt. Två professorer är knutna till sociologin, förutom Gerd Lindgren är det Bengt Starrin, professor i socialt arbete.