Socialtjänstministern startade lärosätesturné på Karlstads universitet
2024-04-08Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall gör den här veckan ett tvådagarsbesök på Karlstads universitet.
– Det här är premiär för min rundresa till lärosäten med socionomutbildningar. Och det känns extra bra att starta här i Karlstad, eftersom det var här jag började läsa till lärare på dåvarande högskolan på 1990-talet.
Under måndagens besök träffade ministern, och hennes följe, företrädare för socionomutbildningen, fakulteten och universitetsledningen.
– Det har varit en bra, intressant och öppen dialog med raka puckar. Det är jätteviktigt att få träffa företrädare för den utbildning som ligger till grund för socialtjänsten. Jag har fått höra vilka brister de ser och vad de tycker behöver läggas till när socialtjänstlagen och socionomutbildningen nu utreds, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Översynen av socionomexamen tillsattes i höstas, med syftet att säkerställa att studenter får kunskap och förmåga att arbeta förebyggande, särskilt när det gäller barn och unga. Och utredningen av ny socialtjänstlag är tänkt att landa i en lagrådsremiss i sommar.
– Målet är att vi ska kunna lägga fram en proposition om ny socialtjänstlag i riksdagen 1 juli 2025, säger Camilla Waltersson Grönvall.
– Jag reser runt i både små och stora kommuner och besöker socialtjänsten. Det genomgående intryck jag fått från de här resorna är att alla ser fram mot nya socialtjänstlagen.
Mer förebyggande arbete
– Det här var givande och ett väldigt viktigt besök i och med utredningarna av socionomutbildningen och socialtjänstlagen, säger Johanna Elfgren, adjunkt i socialt arbete, verksam vid FoU Välfärd Värmland och lärare på socionomprogrammet.
– Jag är också ansvarig för socionomstudenternas VFU. När de kommer tillbaka efter praktiken säger i princip alla att arbetsuppgifterna är jätteintressanta, men det inte är ovanligt att de säger att arbetsmiljön inte är bra.
Camilla Waltersson Grönvall nickar instämmande.
– Syftet med vår översyn av socionomutbildningen är att få fram en utbildning som i än högre grad stödjer studenterna när de ska ut i yrket. Det är stor personalomsättning i socialtjänsten och då är det väldigt viktigt att se till att man känner sig trygg som nyutexaminerad, säger hon.
– Vi vill förbättra förutsättningarna för att börja jobba i ett tidigare och mer förebyggande skede, att möta de människor som socialtjänsten finns till för och att resurserna för detta frigörs och inte äts upp av administration. När det gäller allt elände kring kriminaliteten har det aldrig varit så tydligt som nu att en stor del av lösningen ligger i förebyggande arbete i socialtjänsten. Och tidigt förebyggande arbete är också viktigt när det gäller barn och unga som far illa.
Möter studenter
Besöket vid Karlstads universitet fortsätter under tisdagen då Camilla Waltersson Grönvall träffar studenter vid socionomprogrammet.
– Det ska bli jättekul. Jag ser väldigt mycket fram mot detta. Jag är ju ändå lärare från början, ler ministern.
– Det ska bli spännande att få höra hur de ser på utbildningen och sitt framtida yrke, vad som gjorde att de valde utbildningen och vilka glädjeämnen och farhågor de har.
Sammanlagt ett 50-tal socionomstudenter har anmält intresse att delta när socialtjänstministern kommer tillbaka till Karlstads universitet på tisdagen.
– Då får våra studenter och vi som personal den senaste informationen om vad som är på gång med socialtjänstlagen, säger Jenny Höglund, programledare för socionomprogrammet och lektor i socialt arbete.
Hon är nöjd med måndagens ministerbesök.
– Det var positivt med en informell och öppen dialog och bra också att få träffa politiker från Karlstads kommun och regionen, som också var med under besöket. Det känns bra att vi på socionomprogrammet får framföra vad vi tycker är viktigt.
– Mitt intryck är också att socialtjänstministern visar ett genuint intresse för socionomprogrammets förutsättningar och villkor. Det är jättebra att hon gör de här besöken på lärosätena som hon inledde här hos oss, säger Jenny Höglund.