Sociala företag får människor att växa
2011-04-01Sista fredagen i varje månad under våren inbjuder Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, i samverkan med Värmlandskooperativen till kooperativa idéseminarier i Ägget. Den 25 februari var temat sociala företag.
Seminariet inleddes som vanligt med lunch och sedan församlades de cirka 60 deltagarna i Ägget på Karlstads universitet. Leif Tyrén, Värmlandskooperativen, hälsade välkommen och gav en kort introduktion om dagens tema socialt företagande, som kan definieras på många sätt. Ibland refereras till alla företag som uppvisar sociala mål till exempel genom att skänka delar av sitt överskott till ideell verksamhet. Ibland görs en koppling till vården och välfärdstjänster där socialt företagande kan skapa arbetstillfällen.
- Vid seminariet idag fokuserar vi på arbetsintegrerande sociala företag, det vill säga företag som har som övergripande mål att integrera människor som har svårt att få eller behålla ett arbete, sade Leif Tyrén. Det kan handla om personer med långvarig kronisk sjukdom eller drogmissbruk till exempel.
Mer om den här typen av företag se www.sofisam.se, en gemensam sida där Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med flera samverkar. Där slås fast att sociala företag skapar delaktighet genom delägarskap, att de återinvesterar vinster samt att de är fristående från offentlig sektor.
Ingrid Ranke är utredare på Cerut och utvärderar för närvarande några sociala företag i Värmland. I målsättningen med många sociala företag finns begreppet empowerment med vilket innebär att individen ska växa och återta makten över sin tillvaro.
- Det behövs möjligheter för människor att jobba utifrån egna förutsättningar, säger Ingrid Ranke. Det behövs också möjligheter för människor att göra något tillsammans Socialt företagande är ett bra svar på det. Empowerment behöver kopplas till långsiktighet och hållbarhet, verksamheter blir hållbara genom empowerment.
Åse-Britt är universitetsadjunkt och programledare för socionomprogrammet på Karlstads universitet.
- Då jag utbildade mig på 1970-talet förväntades socialarbetare vara med och
påverka och vara delaktiga när det gällde socialt arbete, sade Åse-Britt Falch, programledare för socionomprogrammet på Karlstads universitet. Det är viktigt med den här typen av mötesplatser för forskare och praktiker. Idag finns det väldigt många olika typer av sociala företag, mer studier behövs för att ta reda på vad som fungerar och vad som är hållbart.
Här kan du läsa mer om kommande seminarier.
Nästa seminarium i serien har temat kooperation och lokal service.

