Snabbare datorer i november
2002-10-22Under hösten har många studenter reagerat på att datorerna i biblioteket har fungerat dåligt. Dataenhetens chef Rolf Johansson meddelar nu att två nya servrar är beställda och en förbättring kommer att märkas när de har installerats.
- Jag vågar inte säga något bestämt datum i november. Först har vi en leveranstid på flera veckor och sedan kvarstår montering, installation av programvaror, konfiguration och testkörning, säger Rolf Johansson.
Två servrar är, efter en omprioritering i årets budget, inköpta. En server är ett dator som tillhandahåller gemensamma servicefunktioner i ett datornät t.ex. datalagring och e-postkommunikation. Tillsammans med de nuvarande blir det sammanlagt sju servrar. De ska ge bättre kapacitet i systemet vilket resulterar i mindre långsamma datorer. Ytterligare förstärkning kan bli aktuellt längre fram.
Orsak till sega datorer
Den stora ”segheten” uppträdde i somras och berodde först på ett inställningsfel på servrarna. Trots att felet åtgärdades fortsatte problemen och det visade sig då att servrarna var smittade med virus. Det befintliga virusskyddet hjälpte inte. Efter att ha löst dessa problem och datorerna fortfarande var alltför långsamma visade det sig att systemets kapacitet helt enkelt inte är tillräckligt. Alltfler studenter har börjat utnyttja datorerna under sensommaren och hösten. Det är framförallt surfandet som ger en för stor belastning då webbsidor innehållande flash (program för att skapa rörlig grafik) och tung grafik kräver mycket av processorkraften.
Det är svårt att införskaffa och implementera ett nytt och så pass stort system och få det att fungera som avsett, särskilt som detta Citrixbaserade system är det första av sitt slag vid universitetet.
Vad kan jag själv göra?
Många studenter har varit kritiska och upprörda och det känns nu bra för bibliotekets personal att de har ett svar att ge. Tills de nya servrarna är installerade kan användaren undvika att ha många fönster öppna samtidigt. Flera öppnade fönster bidrar till att programmen arbetar långsamt. Användaren kan också snåla in på besök på vissa webbsidor, det vill säga sådana med avancerad grafik.
Fakta om systemet:
Det Citrixbaserade systemet är uppbyggt kring en serverpark med totalt
12 servers. 5 av dessa utgör den processorkraft som studentarbetsplatserna nyttjar och har alla program. Till stordatorn finns terminaler kopplade. Terminalerna saknar
hårddisk och har väldigt lite internminne och är alltså inga självständiga datorer; de kallas för tunna klienter. I biblioteket finns idag cirka 250 tunna klienter.