Smarta lösningar på årets exjobbsutställning
2008-05-30En nappflaska som kan värma upp sig själv, pelletstankning av bilar, kraftvärmeverk till hemmet eller smarta styrsystem för båtpropellrar. Årets exjobbsutställare inom natur-och teknikprogrammen visade ett bredare perspektiv än tidigare.
Innovativa studenter på de naturvetenskapliga och tekniska programmen vid Karlstads universitet visade i går upp sina examensarbeten. Ansvariga för utställningen var Jan Håkansson, Teknikerjakten, Jeanni Flognman projektledare, Tommy Björk, Teknikerjakten och Nils-Erik Einarsson, företagskontakter.
- Studenternas fantastiska examensjobb visar vad vi vill stå för på Karlstads universitet. Det är viktigt att använda arbetsmetoder och metodik för att kunna hitta lösningar. Kreativitet främjas av en bra produktutvecklingsprocess. Då får man bra verktyg för innovationer och design, säger Jeanni Flognman, projektledare för utställningen.
Tillverkningsbara lösningar på problem
Bland alla innovativa och finurliga examensjobb som presenterades fanns
Pär Nyström och Helén Holmgren från Innovation- och design som visade sin stapelbara rullstol. Företaget Medena Easy travel som sköter personlig assistans på Gardemoens flygplats är beställare.
- Vi har utvecklat en rullstol som har en ram med två sorters hjul. Den är lättare att använda då personer ska lyftas i och ur flygplan och den är anpassad för mer individuella behov. Designen passar in i färg och form med terminalens övriga inredning och på så vis kan den tillverkas och anpassas för individuella val av färg och material. Att den skulle vara stapelbar var ett av kraven, säger Pär.
Visuella presentationer
Årets innovationer var flermansprojekt och studenterna kom från Innovations- och design-, Bygg-, Maskin- och GIS-ingenjörsprogrammen.
Själva presentationen av idéen är viktig för att lyckas. Årets utställare använde både teknik och inredning som hjälpmedel för att tydliggöra hur en idé blir en tillverkningsbar produkt.
Jenny Sihvonen, Innovation- och design, och Ewa Folkesdotter, Maskiningenjör, ville få besökarna att pröva hur det känns att med rullstol själv ta sig upp för en 70 cm lutande ramp. Den som klararde det vann godis. På uppdrag av Cabby Caravan har de nu löst problemet. Med motordrivna lyftskenor som man styr med en fjärrkontroll kan rullstolsbundna själv passera in och ut genom husvagnsdörren.
En produkt, flera funktioner
Space Production, ett företag som bland annat arrangerar VM i slalomskateboard, har fått tre olika koncept av en longboard. Sammy Sebastian Tawakkoli och Leo Ekbom har utvecklat och tillverkat longboards som har fler funktioner än att bara åka. En av brädorna vill återknyta till skateboardens rötter och ger åkaren en riktig känsla av att man surfar på vågor. En annan blir ett backgammonspel då man vänder på den och har tärningarna fästade i en liten låda på undersidan. Och vill man ha en riktigt futuristisk longboard som kan användas som inredningsdetalj, så väljer man den som kan lysa.
- Utveckling av skateboards har hittills mest handlat om prestanda och material, säger Sammy. Vi har valt att ta den här produkten lite längre med nya funktioner. Vi har hela tiden tänkt på olika målgrupper då vi hittat lösningar på problem. Nu jobbar vi på att få med våra longboards på en världsexklusiv skateboardutställning på Röhska museet i Göteborg under sommaren.
Under dagen delade även fackförbundet Sveriges ingenjörer ut pris till vinnarna i kvaltävlingen till Teknik SM. Priset, en Iphod, gick till tre tjejer på Civilingenjör bred ingång, Therese Erhard, Elin Dormerus och Sandra Stafverfeldt.
Arrangörer för utställningen var Karlstads universitet i samarbete med Teknikerjakten.
Teknikerjakten är ett samarbete mellan Karlstads universitet, skolorna i Karlstadsområdet och näringslivet i regionen, i samarbete med Ljungbergsfonden.