Skogsindustrierna visade en bransch med möjligheter
2010-01-28Att arbeta inom skogsindustrin kan vara en resa från ett frö i skogen till en intelligent förpackning. Representanter från företag i branschen gav studenterna en inspirerande inblick i vad man kan jobba med då Skogsindustrierna hade branschkväll på Karlstads universitet.
- Ikväll är det tillfälle att fundera på vad ni gör och var ni befinner er den 27 januari 2015, då ni har lämnat studietiden bakom er på Karlstads universitet, sa Jan Håkanson, Fakulteten för teknik - och naturvetenskap, då han hälsade alla välkomna.
130 intresserade studenter, främst från ingenjörsprogrammen, fyllde Geijersalen då Skogsindustrierna bjöd in till branschkväll. Olika företrädare från företag som Stora Enso, Billerud, Holmen och Södra, berättade om de möjligheter som väntar studenter som funderar på skogsbranschen. När kvällens moderator Johan Rande frågade deltagarna om de tror att förnyelsebara råvaror bidrar till ett hållbart samhälle, var det enbart Ja-skyltar som höjdes i salen. Men de flesta hade inte en aning om att det finns dubbelt så mycket skog idag som för 100 år sedan. Inte heller att det finns runt 150 olika yrkesroller på ett pappersbruk.
- Att vara ingenjör innebär möjligheter att göra många olika saker inom skogsbranschen. Några av uppgifterna är att vara en förändringsmotor, att få ta eget personligt ansvar och att få vara med om många nya utmaningar och en stor portion entreprenörskap.
Stol av massa och kommunicerande förpackningar
Elisabet Sjölund från Nine Packaging Partner och Billerud, jobbar med förpackningsstrategier och beskrev hur hon arbetat med innovation, design och helhetssyn med den första komposterbara cellofanförpackningen för té. Sverker Albertsson som jobbar med utvecklingsprojekt åt Södra berättade om nytänkande kring vad man använder pappersmassa till. För honom landande ett forskningsprojekt, tillsammans med kända inredningsdesigners Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune, i en möbelmässa i Milano. Där presenterade man en stol formad, färgad och torkad av pappersmassa. Den massa som inte blev tidningar togs tillvara, vidareutvecklades och blev en ny produkt.
- Jag läste till civilingenjör i kemiteknik och nu jobbar jag på Stora Enso som produkt- och säljchef för läkemedelsförpackningar, säger Marcus Dehlin. Det finns en industri som bara växer när det gäller intelligenta förpackningar. Vård i hemmet är ett område som är stort och väldigt intressant. Det här chipet som finns integrerat i förpackningen skickar information till en mobiltelefon via en databas. Det hjälper både patienten och läkaren att hålla koll på att personen tagit sin medicin i rätt tid och hur han mår.
Emelie Keiner som läst till kemiingenjör vid Karlstads universitet har haft ett vikariat på Billerud.
- Jag är här ikväll för att prata med studenter som funderar på hur det är att jobba på ett pappersbruk. I februari börjar jag en traineeanställning på Billeruds tekniska avdelning. Vi är fem studenter från olika universitet som fått en traineeplats i 11 månader.
Ikväll är hon en av företagets ambassadörer och efter traineetiden kan hon räkna med fast anställning.