Skivbolagen har fastnat i plasten
2006-12-01Skivbolagen har fastnat i ett tänkande där de plastskivor som länge använts för musikdistribution har blivit viktigare än musiken i sig. Det är därför de har så svårt att ställa om till en värld utan skivor, där all musikdistribution sker på nätet.
- Det är naturligtvis låtarna och artisterna som är musikindustrins kärna, men genom åren har många skivbolag tappat sitt fokus på musiken och istället reducerats till plastskivedistributörer, säger Patrik Wikström som lägger fram sin doktorsavhandling i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet den 8 december.
Patrik Wikström har intervjuat beslutsfattare i musikbolag i USA, Storbritanninen och Sverige om hur de uppfattar och hanterar det nuvarande teknikskiftet i sin bransch. En av slutsatserna från studien är att många skivbolag har svårt att ställa om sina verksamheter till dagens förändrade affärsvillkor. Dagens internetbaserade kanaler som exempelvis YouTube och MySpace har slagit sönder den logik som musikindustrin varit beroende av under åtminstone ett halvt sekel.
Förr räckte det att skivbolagen exponerade sin musik i olika kanaler, som exempelvis radio och tv, för att kunna sälja samma musik på plastskivor såsom CD och LP. Men de nya kanalerna fungerar inte på samma sätt. Det finns inte längre en tydlig koppling mellan exponering och försäljning, utan musikbolagen måste hitta andra sätt att tjäna sitt levebröd.
Ett sätt är att ta betalt för det som tidigare enbart sågs som exponering, det vill säga att öka licensieringen av musik till videospel, film, radio, tv, reklam och andra medier. Detta är en strategi som flera musikbolag faktiskt lyckats väl med.
- Sedan 2000 har intäkterna från musiklicensiering i Sverige ökat med 30 procent medan intäkterna från skivförsäljning under samma tid har halverats. Det är ett tydligt exempel som visar var branschen är på väg, säger Patrik Wikström.
Avhandlingen ”Reluctantly virtual - modelling copyright industry dynamics” läggs fram den 8 december 2006, klockan 13.00 -15.00 på Karlstads universitet i Geijersalen, hus 12.