Skarpa hjärnor samarbetar för Sveriges säkerhet
2011-10-14Ett okontrollerbart flöde av information mellan dolda miljöer. En ström av nya sociala medier och plattformar. Hur ska man arbeta med informationssäkerhet i ett landskap som konstant förändras? I sitt stora förändringsarbete att möta framtidens utmaningar samverkar Försvarsmakten med studenter från Karlstads universitet för att hitta nya vinklar och alternativa lösningar.
Det var länge sen som hemliga dokument fick röda stämplar och låstes in i kassavalv. Hur ska vi skydda information idag? Kan objektburen säkerhet vara en lösning, där information utrustas med inbyggda försvarsmekanismer, som självförstörelse, vid eventuella angrepp?
Det är frågeställningar av den här typen, belysta ur olika synvinklar och med en mångfald av lösningar, som Försvarsmakten är ute efter i samarbetet med studenter från Karlstads universitet.
Pågående förändringsarbete
Myndigheten genomgår just nu en omfattande förändring för att möta nutidens krav och flyttar därmed fokus från ett invasionsbaserat försvar till ett kunskaps- och insatsbaserat försvar. Uppdraget att skapa säker och rationell informationshantering och effektiva informationssystem ges hög prioritet. För saker och ting har förändrats - markant.
- När datorn och internet tog steget in i vår vardag så förändrades synen på information. Det upplevs inte värdefullt på samma sätt längre och det skapar problem. Många genar i kurvorna med säkerheten, berättar Ross Tsagalidis, projektledare på Försvarsmakten.
Förändrade attityder skapar säkerhetsluckor
Tillsammans med kollegan överstelöjtnant Ingvar Ståhl, som är ansvarig för att Försvarsmaktens framtida system kan hantera information på ett säkert, effektivt och ändamålsenligt sätt, besöker han Karlstads universitet för en gästföreläsning för studenter på programmen IT-design och Webb och multimedia. Ingvar Ståhl, som tidigare var chef för säkerhetstjänsten, betonar att IT-säkerhet i första hand handlar om att utveckla ett säkert övergripande system, inte lokala insatser här och där.
Helhetssynen och livscykelperspektivet i fokus
- Teknik är faktiskt bara en mindre del av säkerhetsarbetet. Istället är människors attityder, organisationsstrukturer och processer oerhört viktiga faktorer för oss som jobbar med de här frågorna, menar Ingvar Ståhl.
Han fortsätter:
- Mellan 70-85 procent av de skador som organisationer och företag drabbas av beror på ett medvetet eller omedvetet agerande från de egna medarbetarna. Men vilka skyddsåtgärder investerar man i? Jo, i teknik, mot externa angripare.
Ross Tsagalidis instämmer i slutsatsen.
Samverkan för ökad kompetens
Försvarsmakten vill fånga upp värdefull kompetens bland studenter och erbjuder i gengäld en möjlighet att skriva sin examensuppsats kring en verklighetsförankrad frågeställning som faktiskt kan göra skillnad - inte bara för Sveriges säkerhet, utan också för studentens framtid.
- Vi behöver studenters kloka synpunkter på de utmaningar vi möter. Studenterna å sin sida får arbeta med verkliga utmaningar inom en högteknologisk verksamhet och kan med vårt stöd ta ett steg närmare arbetslivet, säger Ross Tsagalidis.
Studenter kan anmäla sitt intresse att skriva kandidat- eller mastersuppsats för Försvarsmakten via Uppdragsbörsen.
För vidare frågor och information runt Försvarsmaktens examensarbeten kontakta: Ingvar Ståhl, +46 171158126, ingvar.stahl@mil.se, eller Ross Tsagalidis, tel: +46(0)733-666982, wross@tele2.se.
Läs om uppsatsen som gav jobb här: Uppsats för Försvarsmakten ledde till jobb

