Sju miljoner ska stoppa dyr ojämlikhet
2008-04-04Bristande jämställdhet kostar, både i kronor och i förlorad samhällsutveckling. Nu har tunga aktörer i länet fått upp ögonen för problemet.
Karlstads universitet får nu 3,5 miljoner av EU för att leda arbetet och bistå med forskarnas kunskap. Hela projektet har en budget på sju miljoner.
Det är pengar från EU:s strukturfonder som utgör den största delen av projektbudgeten. Dessutom bidrar Region Värmland och Karlstads universitet till finansieringen.
De stora kompetensklustren Stål och verkstad, Compare, Paper Province och The Packaging Arena samarbetar med Region Värmland och små och medelstora företag i länet för att få till en förändring.
Karlstads universitet leder projektet. Här finns en stor genusvetenskaplig kompetens. I ledningen finns professorerna Cristina Grenholm, Lena Gonäs och Gerd Lindgren.Till sin hjälp har de ett tiotal forskare. De representerar ett brett kompetensområde som sträcker sig från arbetsvetenskap till sociologi.
- Projektet heter Jämställd hållbar tillväxt - från ord till handling, och till skillnad från många andra forskningsprojekt handlar det inte bara om forskning utan även om praktisk tillämpning, säger Cristina Grenholm.
Jämställdhetscertifiering av företag, workshops med företagare och nätverksbyggande är tre mer praktiska moment i projektet.
Projektet är en fortsättning på det jämställdhetsarbete som pågått sedan 2006 där bland andra Länsstyrelsen i Värmland och Region Värmland varit två viktiga finansiärer.
- När Värmland tidigare har satsat på näringslivet har det varit inom traditionellt starka manliga områden: papper och massa, IT och stålindustrin. Det har lämnat de traditionellt kvinnliga företagen utanför de starka nätverken. Näringslivet har inte betraktat dem som en potentiell tillväxtfaktor, säger Cristina Grenholm.
Exempel på kvinnligt företagande är små, enskilda firmor inom "wellness-området". Det kan vara aromterapi, massage, yoga, stresshantering och en rad andra småföretagare inom må-bra-branschen. De är visserligen små, men 697 stycken. Parterna inom Jämställd hållbar tillväxt ser wellness-företagen som nästa möjliga kluster. Ett av projektets delmål är just att bygga starka nätverk även för kvinnliga företagare.
Projektet innehåller många delar. Det övergripande syftet är att öka antalet arbetstillfällen i länet, öka antalet företag och öka andelen förvärvsarbetande kvinnor från 73,5 till 75 procent.
De värmländska kvinnorna har högre utbildning än männen. Men de får inte jobb i de traditionellt manliga företagen. Unga högutbildade kvinnor flyttar från länet - och kommer inte tillbaka. Det är en förlust för regionen som forskarna hoppas kunna hindra genom ökad kunskap hos arbetsgivarna.
- Det finns idag ett stort glapp mellan arbetsgivarna och studenter som ska ut och söka jobb. Här kan vi bidra med ny kunskap om hur rekrytering kan gå till.
Fakta:
EU-pengarna kommer från Strukturfondspartnerskapet för Norra Mellansverige.
Projektets webbplats: kau.se/jamvaxt
Rättelse gjord 2008-04-07: Lagt till The Packaging Arena.