- Självcensur hotar yttrandefriheten
2008-05-21-Yttrandefriheten är grundvalen för varje demokratiskt samhälle. Den är grundlagsfäst i Sverige, men ändå tvekar allt fler att använda sig av den. Yttrande- och meddelarfrihet och tryckfrihet ska inte tas som självklarheter - det har krävts en lång och hård kamp att nå hit. Och kampen pågår fortfarande.
Det är Sture Nordhs varningsord när han inleder ett tvådagarsseminarium på Karlstads universitet om yttrande- och tryckfrihet och en föränderlig medievärld.
Sture Nordh är ordförande för fackorganisationen TCO och även för Karlstads universitets styrelse.
Hoten mot det fria ordet är rubriken för tisdagens yttrande- och tryckfrihetsseminarium vid Karlstads universitet. I publiken finns unga skolelever, studenter, yrkesverksamma journalister och andra intresserade.
Seminariet fortsätter på onsdagen med fokus på nya medier och hur utvecklingen kan påverka journalistrollen. Arrangör är Karlstads universitet, i samarbete med Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning, ABF-akademin, Tidningen i skolan och Region Värmland.
Efterlyser bättre kunskap
Sture Nordh ser människors rätt till insyn som oerhört viktig, och de anställda i offentlig förvaltning måste ha större kunskap om offentlighetsprincipen.
- Vi har rätt att veta vad våra valda politiker gör och hur samhällets resurser används. Det är nödvändigt med kritisk granskande journalistik.
Men Sture Nordh och TCO vill gå ett steg längre. Han vill se en utsträckt meddelarfrihet som även omfattar privat näringsliv. Och ett förbud för arbetsgivaren att efterforska källan.
- Inte så att man ska sprida företagshemligheter. Det handlar om att folk ska våga slå larm om oegentligheter utan att riskera att få en sämre löneutveckling eller hamna utanför vid nästa omorganisation. Vi får signaler om att självcensuren är utbredd, tystnaden på arbetsplatserna ökar.
Polisen tog tidningarna
Efter Sture Nordh talar Nils Funcke, chefredaktör för Riksdag & Departement, och med ett förflutet inom NWT-koncernen. Han ger en historisk bakåtblick för att alla skulle förstå hur viktigt det är med tryckfrihet och yttrandefrihet. Och att friheterna aktivt värnas av politikerna.
Nils Funcke kliver bara knappt 70 år tillbaka i tiden i sitt föredrag och hamnar i en tid när poliser åkte runt och hämtade in tidningar med kritiska åsikter mot nazi-Tyskland. Det var en tid då lagstiftningen användes för att tysta kritiska röster, inte värna om deras rätt att höras.
Dagen avslutades med en paneldebatt och frågestund, med bland andra Agneta Lindblom-Hultén, ordförande Svenska Journalistförbundet, Per-Arne Jigenius, tidigare pressombudsman, Pär Fagerström, ordförande Svenska Tidningsutgivareföreningen, Hans-Gunnar Axberger, JO, och Rolf Alsing, tidigare chef på Aftonbladet.