Simulatorutbildning i ambulansmiljö
2009-02-02Under förra veckan har ambulanssjuksköterskeutbildningen övat och haft examination på Vänerhusets pedagogiska yta. En ambulans utrustad med sjukvårdsdockor har använts för att simulera ingrepp och omhändertagande.
Studenterna som deltar är inne på sista terminen. Specialistutbildningen, som är en påbyggnadsutbildning till sjuksköterskeprogrammet, är på totalt fyra terminer på halvfart och distans.
Simuleringsutbildningen syftar till att studenterna ska övas/examineras i att:
- identifiera och redogöra för de vanligast förekommande livshotande tillstånden samt självständigt bedöma, diagnostisera och behandla patienter vid akut omhändertagande utifrån ett medicinskt- och omvårdnadsperspektiv
- bedöma och utvärdera behandlingsinsatser
- prioritera till rätt vårdnivå
- effektivt samverka med övrig besättning och annan ambulanspersonal
SimMan, avancerad simulatordocka
Instruktörerna Hans Lilja, utbildningssjuksköterska, och Björn Ahlstedt, ambulansläkare från Västerås, hade för övningen med sig en utrustad ambulans samt sjukvårdsdockor av olika slag, att simulera ingrepp och omhändertagande på. Den mest avancerade är SimMan. På SimMan kan studenterna band annat känna puls, ta blodtryck, lyssna på hjärt- och lungljud och dessutom analysera EKG. Via högtalare talar dessutom SimMan vilket gör att studenterna kan intervjua dockan på ett verklighetstroget sätt. SimMan kan programmeras att säga vissa saker kopplat till olika sjukdomstillstånd alternativt svarar en instruktör via mikrofon från sidan. Beroende på vilka sjukdomstillstånd som simuleras kan instruktörerna påverka SimMan-dockans tillstånd såsom puls, andningsfrekvens, andningsljud, blodtryck och EKG.
Teamträning och beslutsfattande är också viktiga komponenter som betonas vid utbildning i akutsjukvård.Många studenter anger att denna utbildningsform är värdefull, att varva teori med praktiska patientfall, och något man gärna ser mer av i vidareutbildningar.