Ser fram emot möjligheten att ge tillbaka till kommunerna
2021-06-01Det har börjat en ny kollega på FoU Välfärd Värmland, Leigh Ann Loebs, och hon har en spännande bakgrund. Leigh Ann är uppvuxen i USA och hamnade senare i de värmländska skogarna. Efter att ha studerat till socionom och efter 10 års erfarenhet från arbete i olika kommuner, är nu Leigh Ann tillbaka på Karlstads universitet, mer motiverad än någonsin.
- Jag ser fram emot en personlig utveckling och att få vara med och ta fram praktiknära forskning. Det är himla spännande att kunna få ge det tillbaks till kommunerna, säger Leigh Ann Loebs.
Leigh Ann växte upp på västkusten i USA och planen från början var att bli sjuksköterska. Men, när hon insåg att det krävdes att kunna klara av att sticka nålar i andra, så ändrades hennes planer.
- Jag har däremot ett stort intresse av hur kroppen fungerar, hälsa och sjukdomar.
Sedan 2002 bor Leigh Ann i Karlstad och är utbildad socionom med erfarenhet från både större samt mindre kommuner och inom flertalet olika områden.
- Efter min examen arbetade jag först i Hammarö kommun som integrationssamordnare på ett HBV-hem för ensamkommande barn under ett spännande och väldigt lärorikt år. Därefter arbetade jag med försörjningsstödsärenden och sedan i barn och ungdomsgruppen i Kristinehamns kommun.
Leigh Ann bodde i Karlstad under den här tiden och började tröttna på pendlandet och sökte sig därför till Karlstads kommun och fick jobb som utredare inom barnavård och därefter som verksamhetsutvecklare inom samma område.
- Som verksamhetsutvecklare fick jag en stor förståelse för arbetet i en politiketerstyrd verksamhet och jag arbetade mycket med statistik för verksamheten. Jag insåg också att det faktiskt kan vara riktigt kul med matte när siffrorna sätts i ett sammanhang och får betydelse.
Efter totalt tio års arbete började Leigh Ann fundera på möjligheten att börja studera igen och det ledde till en magisterexamen, där hon använde data från forskningsprojektet SAVE.
- Det var otroligt spännande att få sätta sig i skolbänken igen och att få lyfta blicken. När man arbetar på socialtjänsten arbetar man med individen, men nu handlade det istället om ett grupperspektiv.
Magisteruppsatsen bekräftade resultatet som många tidigare studier visat. Barn med kända diagnoser är mer våldsutsatta än andra barn, även i ärenden där man tar hjälp av barnahus. Det tyder på att socialtjänsten har kunskap om att barn med kända diagnoser oftare är våldsutsatta och att dessa barn också fångas upp av socialtjänsten.
I dag har Leigh Ann precis påbörjat en delad tjänst och forskar på femtio procent med avslut i en licentiatuppsats. På den andra delen har hon en mängd olika spännande och viktiga uppdrag.
- Jag doktorerar inom SAVE och är just nu är inne i uppstartsprocessen, då den första artikeln planeras bli klar nästa vår. Det är en studie om vilka insatser som satts in för de barn som deltagit i SAVE- studien, säger Leigh Ann. Jag ser med spänning fram emot att se hur det gått för barnen och vilka insatser de fått. Det ska också bli intressant om man kan se någon röd tråd. Jag kommer bland annat att titta på bakgrunds- och diskrimineringsfaktorer.
På de andra femtio procenten har Leigh Ann en mängd andra uppdrag.
- Jag är dels regional utvecklingsledare för ”Barn och Unga i Värmland” och jag ska bland annat vara med och anordna tre workshops för socialsekreterarna i Värmland utifrån resultaten i den första delrapporten i SAVE.
Syftet med workshopparna är att informera om våldsutsatthet och ge råd och tips, samt att inspirera kommunerna att ta hjälp av varandra.
- Jag ser fram emot att kunna ge tillbaka till de som levererat datan som användes till SAVE.
Leigh Ann har också tagit över samordning av Barns behov i centrum, BBIC, i länet. Tidigare har Karlstads kommun varit ansvariga, men det flyttas nu till FoU Välfärd Värmland.
-Det handlar om Socialstyrelsens metoder för barnavårdsutredningar, berättar Leigh Ann. Det är en helt ny struktur och alla kommuner i Sverige har anslutit sig. Det krävs en licens för att använda materialet, en person som är ansvarig och en utbildning för nyanställda. Kommunerna hjälps åt med utbildningarna och mitt uppdrag är bland annat att hålla utbildarna uppdaterade med de senaste nyheterna.
Ett annat uppdrag som Leigh Ann kommer att bli ansvarig för är ”Yrkesresan –barn och unga i Värmland”. Lansering av den första resan, myndighetsutövning inom den sociala barn och ungdomsvården, kommer att påbörjas i slutet av det här året med fortsättning över årsskiftet.
Just nu lägger Leigh Ann ett stort fokus på länsöverenskommelsen för placerade barn, vilket är en överenskommelse mellan regionen och kommunerna för barn som är placerade. Leigh Ann berättar att det handlar om ett dokument som förklarar vem som ansvarar för vad, exempelvis hälsoundersökningar eller för att få skolgången att fungera.
Slutligen säger Leigh Ann att hon fått ett väldigt bra mottagande på FoU Välfärd Värmland.
- Trots hemarbete och allt vad det innebär, har mina nya kollegor tagit sig tid för diskussioner och reflektioner över min nya roll. De har fått mig att känna mig uppskattad och efterlängtad så här inledningsvis!
Länkar till mer information om SAVE och om Yrkesresan.

