Seminarium om EU:s forskningsprogram Horizon 2020
2013-03-04Genom Horizon 2020 utlyser EU-kommissionen 80 miljarder euro till forskning och innovation. Den 25 mars bjuder Karlstads universitet tillsammans med Region Värmland in till ett seminarium där programmets tre huvuddelar presenteras och diskuteras.
Seminariet riktar sig i första hand till forskare, politiker och tjänstemän i kommuner och regioner samt till små och medelstora företag. Syftet är att ge ökad kunskap om vilka möjligheter det finns att delta i olika forskningsprojekt.
- I en tid då EU-kommissionen skär i den övergripande budgeten satsas det på forskningsprogrammet Horizon 2020. För att vi ska kunna dra fördel av de möjligheter som det medför gäller det att vi förbereder oss väl. Eftersom huvuddelen av programmet fokuserar på innovation – det vill säga hur forskningen kommer till nytta i samhället - måste vi stärka våra nätverk och samarbeten, säger Éamonn McCallion, forskningsrådgivare på Grants and innovation office, GIO.
Sista anmälningsdagen till seminariet är den 19 mars.
Seminariet
Tid: 25 mars, kl. 13.30 - 16.30
Plats: Ljungbergsalen (Ägget), Hus Vänern, Karlstads universitet
Här kan du anmäla dig och läsa programmet.
För att anmäla dig klickar du på rutan "Anmäl dig här!" i pdf-filen.
Horizon 2020 – tre fokusområden
Ramprogrammet ska träda i kraft 2014 och pågå till 2020. Det består, till skillnad mot det pågående sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling - FP7, av endast ett specifikt program. Programmet fokuserar på tre delar grundat på de prioriteringar för forskning och innovation som EU-kommissionen tagit fram till år 2020:
1. Spetskompetens - ska stärka EU:s globala ställning inom forskning och innovation. Här ryms satsningen på det Europeiska forskningsrådet, ERC, mobilitetsprogrammet Marie Sklodowska-Curie, samverkansforskning inom nya och lovande forskningsområden Future and Emerging Technologies, FET, samt forskningsinfrastruktur.
2. Industriellt ledarskap - ska göra Europa mer attraktivt för investeringar i forskning och innovation, ge svar på den ekonomiska krisen, det vill säga skapa jobb och tillväxt, attrahera mer privata och strategiska investeringar till forskning och innovation. Det ska bland annat ske genom riskkapital, stöd till innovationer i små och medelstora företag, och genom satsningar på så kallade ”Key Enabling Technologies” inom informations- och kommunikationsteknik, bioteknologi, nano, avancerade material, produktion och rymd.
3. Samhälleliga utmaningar - fokuserar på de stora samhälleliga utmaningar som EU och resten av världen står inför. För att ta sig an utmaningarna kommer det i många fall att krävas tvärvetenskapliga samarbeten som inkluderar samhällsvetenskap och humaniora. Sex tematiska utmaningsområden pekas ut, som exempel kan nämnas hälsa, energi och ett inkluderande och säkert samhälle.
Här kan du läsa mer om Horizon 2020 på EU-kommissionens webbsida.
Här kan du läsa mer om Horizon 2020 på Vinnovas webbsida.
Har du frågor är du välkommen att kontakta Éamonn McCallion.

