Seminarier med temat kvinnofrid i Värmland
2008-01-24Under ett år framåt ordnas kompetensutvecklingsseminarier om våldsutsatta kvinnors situation. Seminarierna riktas till yrkesverksamma socionomer samt studenter på socionomprogrammet. Statliga medel möjliggör denna satsning som är ett samverkansprojekt mellan Karlstads universitet, Länsstyrelsen i Värmland samt Region Värmland.
Regeringen har beslutat att 109 000 000 kr ska utbetalas årligen under 2007 och 2008 i syfte att förstärka kvinnojoursverksamheten och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och deras barn i Sveriges alla kommuner. Som ett led i regeringens satsning på kvinnofrid anordnar Länsstyrelsen i Värmland, Region Värmland och IKU, Institutet för kvalitets- och utvecklingsarbete inom socialtjänsten i Värmland och socionomutbildningen vid Karlstads universitet.
Yrkesverksamma och studenter lär tillsammans
Sex kompetensutvecklingsseminarier på temat Kvinnofrid i Värmland kommer att äga rum under 2008. Dessa seminarier vänder sig till socialtjänsten i länets 16 kommuner samt socionomstuderande på Karlstads universitet.
Det första seminariet Våld i nära relationer - Ny lagstiftning hålls på torsdag den 24 januari kl. 9.30-16.00 på Karlstads universitet, sal 9C 203 .
Inbjuden föreläsare är Maria Eriksson som är forskare vid sociologiska institutionen på Uppsala universitet. Under våren 2006 kartlade hon de verksamheter som pågick runt om i Sverige för att få våldsamma män att sluta använda våld mot kvinnor och barn. Hon har också kartlagt verksamheter riktade till flickor och pojkar som upplever mäns våld mot kvinnor i sin familj. Maria Eriksson kommer att berätta om de olika verksamheterna och lyfta fram de metoder som har visat sig fungera bra.
Stort intresse
- Intresset har varit över förväntan. Vi har ett nittiotal deltagare anmälda från nästan alla kommuner och socionomutbildningen, säger Lillemor Brantefors, socialkonsulent vid länsstyrelsen.
I regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer finns sex olika insatsområden angivna. Det handlar om ökat skydd och stöd för våldsutsatta, stärkt kvalitet och effektivitet i rättsväsendet, ökad samverkan, stärkt förebyggande arbete, utveckling av insatser riktade till våldsverkare samt ökade kunskaper.
För Länsstyrelsen innebär det ökade krav på att samordna olika insatser och höja kompetensen hos de tjänstemän som möter de våldsdrabbade och våldsverkarna.
- Jag kan inte tänka mig något bättre sätt än att hjälpa till med utbildning av handläggarna ute i de små kommunerna, säger Lillemor Brantefors.
Fler träffar under året
Kommande seminarier tar bland annat upp våld och äldre, alternativ till våld, säkerhetsprogram för barn och kvinnor som är utsatta för våld samt vad som slutligen får kvinnor att bryta upp från en våldsam man.