Selmastudien fyller två år
2009-09-11Selmastudien undersöker samband mellan miljöexponeringar tidigt i livet och utveckling av astma och allergi samt andra kroniska sjukdomar senare i livet. Nu medverkar mer än 2 000 gravida kvinnor och 1 235 barn i studien.
Selmastudien startade i september 2007 och har nu pågått i två år. I studien undersöks samband mellan miljöexponeringar tidigt i livet och utvecklingen av astma och allergi samt andra kroniska sjukdomar hos barn och ungdomar. Olika typer av miljöexponeringar och livsstilar kartläggs redan under fosterstadiet och barnets första levnadsår. Kartläggningen sker med hjälp av medicinska undersökningar och provtagningar, enkäter och miljömätningar. Familjerna kommer att följas tills jämförelser kan göras mellan friska och sjuka barn. Studien bedrivs i nära samarbete mellan SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Karlstads universitet och Landstinget i Värmland samt ett tiotal internationella institutioner.
Miljöexponeringar under den tidiga delen av livet ökar risken för utveckling av kroniska sjukdomar senare i livet. Selmastudien ska kartlägga bland annat matvanor och den kemiska exponeringen under graviditeten och det första levnadsåret. Syftet är att undersöka om sådan exponering ökar risken för utveckling av kroniska sjukdomstillstånd såsom astma och allergi men även störningar i ämnesomsättning och fortplantningsförmåga.
I studien medverkar för närvarande mer än 2 000 gravida kvinnor och 1 235 barn. Selmastudien bygger på kunskap från Bostad-Barn-Hälsa-studien (DBH), som startade i Värmland år 2000 och som fortfarande pågår. Där medverkar cirka 11 000 barn. Flera artiklar som fått stor uppmärksamhet har publicerats från dessa data och ytterligare artiklar kommer att publiceras.
Mera information om Selmasudien hittar du på www.selmastudien.se