Selma Lagerlöfs religiösa rötter unika i sin vanlighet
2000-11-16Det självklara i livet är ofta osynligt och betecknas ibland som innehållslöst. Vi ser t ex inte så lätt vilken religiös livsförståelse vi präglas av. Men betyder det att den rådande religiösa uppfattningen om livet och tillvaron är betydelselös för vårt sätt att leva? Nej, det ska istället ses som något unikt och högst relevant, menar Margareta Brandby-Cöster, som i nästa vecka lägger fram sin <A HREF='http://www.intra.kau.se/Ikalendariet/kalenderdetalj.lasso?ID=1379'>lice…; i religionsvetenskap. Hon har studerat Selma Lagerlöfs författarskap för att upptäcka de religiösa rötter som författarinnan givit uttryck åt: den lutherska livsförståelsen.
För att få syn på det självklara måste man lyfta blicken - då ser man också vilken betydelse det har för vårt sätt att leva och vara.
- Vi präglas mycket av det självklara men vi reflekterar sällan över det, säger Margareta Brandby-Cöster. Det måste lyftas fram särkskilt för att vi ska kunna se det. När det gäller Selma Lagerlöf har man ofta sett hennes religiösa rötter som ett ingenting, men i själva verket var hon tydligt präglad av klassisk lutherdom och det kan man se i hennes författarskap.
Margareta Brandby-Cöster preciserar i sin licentiatavhandling några drag i 1900-talets lutherforskning för att ge en bild av den lutherska teologi och den lutherska "självklarhet" som präglar både Selma Lagerlöf och luthersk livsförståelse. Hon studerar några av författarinnans stora romaner, t ex Gösta Berlings saga, Jerusalem och Nils Holgersson underbara resa genom Sverige och visar hur de ger uttryck för den lutherska livsförståelsen.
Margareta Brandby-Cöster är präst i Svenska kyrkan och har parallellt med det gått forskarutbildning vid Lunds respektive Karlstads universitet. Hon är den första att lägga fram en licentiatavhandling vid Karlstads universitet.
Tisdagen den 21 november lägger hon fram sin licentiatavhandling”Vägen mellan himmel och jord. Underströmmar av luthersk livsförståelse i Selma Lagerlöfs författarskap”. Tid: kl 16.15-18.00. Plats: Undénsalen, 11C 413.