Selma Lagerlöf i fokus för kvinnor i historien
2008-04-21Ett flertal kända kvinnor besökte förra torsdagen Karlstads universitet för att delta i en inspirationsdag med titeln Kvinnor fanns? Seminariet handlade om kvinnor i historien och vikten av att kvinnorna själva skriver och berättar sin historia. Bland föreläsarna var politikern och numera styrelseordförande för Svenska spel, Margareta Winberg och landshövding Eva Eriksson.
Andra föreläsare var journalisterna Ann Wiking och Jenny Eklund samt professor Gerd Lindgren, professor Lena Gonäs och samverkanskoordinator Ingegerd Dirtoft från Karlstads universitet. Bland de besökande kvinnorna befann sig kommunfullmäktiges ordförande Lena Melesjö, värmlandspolisens chef Ulrika Herbst, kulturreportern Karin Lorenz, konstnärinnan Gerd Göran, förra universitetsrådet Boel Henckel och flera kvinnliga politiker och företagsledare.
- Historien om kvinnor i Sverige och internationellt har betydelse för samhället, säger Eva Eriksson i sin inledning. Men historien är skriven av andra. Vem skriver kvinnornas egen historia?
Eva Eriksson nämner Selma Lagerlöf, som i år fyller 150 år, som en symbol för den värmländska traditionen att berätta vad som händer i vardagen.
Tidigare student
Margareta Winberg är alumn vid Karlstads universitet och tog sin lärarexamen vid lärarseminariet 1969. Som lärare kände hon vikten av sitt sociala arv.
- Lärare är det finaste man kan vara. Vilket ansvar det innebär.
Hon skriver idag en bok om sitt liv. I sin självbiografi berättar Margareta Winberg om uppväxten i ett arbetarhem i Trollhättan. Hennes far, en inbiten socialdemokrat, lyckades emellertid inte locka Margareta Winberg att ägna sig åt politik förrän efter sin egen död. Då bestämde hon sig för att bli politiker.
- Jag var fast besluten att göra något för att göra världen mera jämlik, säger Margareta Winberg.
Hon menar att politiskt arbete ger resultat med hänvisning till sitt politiska arbete på landsbygden. Men det var inte alltid så populärt att vara socialdemokrat, då lärare i allmänhet var folkpartister. En röd tråd genom boken och genom hennes skiftande politiska roller är hennes arbete inom kvinnorörelsen och särskilda engagemang för att ge kvinnor mod, makt och frihet.
- I kulisserna finns det mycket engagemang bland kvinnor, som aldrig får några rubriker. Vi har inte haft några förebilder utan själva fått röja stigar.
Eget nätverk
Margareta Winberg hade sin egen grupp starka kvinnor omkring sig i det politiska livet, bland annat Maj-Britt Theorin, Anita Gradin, Kristina Svensson, Pia Enochsson och Ines Usman. Andra starka namn, som utgjorde en kraft för de kvinnliga politikernas syften, var de så kallade stödstrumporna Maria-Pia Boëthius, Agneta Stark och Ebba Witt-Brattström.
- Jag skriver en rolig historia om Göran Persson, men det får ni läsa i boken, säger Margareta Winberg. Men jag skriver även om Stig Malm och hans beryktade ord "fittstimmet och dess vassnästa ledare". Det var jag som var ledaren. Efter hans uttalande kände jag efter om min näsa verkligen var vass.
På frågan hur kvinnofrågor är förenligt med hennes nya post som ordförande i Svenska Spel, svarar hon att en tanke är att se på kopplingen av prostitution till kasinovärlden.
Journalisten Ann Wiking redogör för sina två berättartävlingar i Skaraborg, "Skriv för livet".
- Männen har skrivit historien, medan kvinnorna har haft rollen som kvinnlig författare.
Jenny Eklund, journalist från Umeå med erfarenhet från radio, tv och tidningar, berättar om sitt EU-projekt. Projektet bestod i att få andra att skriva om sina liv. Hennes engagemang ledde till att hon fick ett pris som årets folkbildare.
- Varje människa bär på en unik historia, säger hon.
Seminariet var ett samarrangemang mellan Länsstyrelsen och Karlstads universitet, med Ingegerd Dirtoft som arrangör.