Satsning på utomeuropeiska studenter
2024-11-12Karlstads universitet vill få fler utomeuropeiska studenter.
– Vi tror att det blir högre kvalitet i utbildningen och bättre dynamik både på campus och i klassrum när vi har studenter från olika länder, säger prorektor Patrik Larsson.
De internationella studenterna på Kau är i huvudsak utbytesstudenter. När det gäller de utomeuropeiska studenterna, som ofta läser hela program, är planen att gå från låga nivåer med målet att ha drygt 100 studenter på plats under 2030.
– Det är nyttigt att ta del av fler perspektiv och tankeramar och de utomeuropeiska studenterna skulle också ge oss möjlighet att bygga större och mer globala nätverk, fortsätter Patrik Larsson. Det omgivande samhället lyfter dessutom ett stort rekryterings- och kompetensförsörjningsbehov. Om vi kan få ett inflöde av studenter från andra länder som kan plugga här, jobba i Värmland, eller bli goda ambassadörer för oss och vår region i sitt hemland, så är det förstås mycket värt.
Rektor fattade beslut i somras
Under hösten 2023 påbörjades arbetet med att se över förutsättningarna för fler utomeuropeiska studenter vid universitetet. Programledare, befintliga studenter och representanter från näringslivet intervjuades. Det gjordes också en översyn över prioriterade länder och vilka utbildningar som vi har att erbjuda. I somras fattade rektor beslut om att utredningen ska användas som en handlingsplan.
Viktigt att få till en bra process för mottagande
Många utomeuropeiska studenter har problem att få uppehållstillstånd och att det kan ta lång tid. Nu ligger fokus på att få till en bra process för mottagandet så att studenterna kan få den hjälp de behöver med till exempel myndighetskontakter, boende och det studiesociala. Två personer har rekryterats till Internationella kontoret för att kunna stötta studenter före och under studierna.
– En satsning av det här slaget behöver ses i ett långsiktigt perspektiv där första utgångspunkten är en femårsperiod. Då ska vi ha byggt säkert, tryggt och förutsägbart för att vi ska få en bra verksamhet där vi kan ta hand om våra studenter på ett gott sätt, där de får en bra utbildning och goda kontakter med samhället.
Mässor, ombud och stipendier
Trots att det bara gått några månader sedan rektors beslut är arbetet i full gång med flera planerade aktiviteter som deltagande vid tre av Svenska institutets digitala studentrekryteringsmässor för Amerika, Asien och Indien. Kau kommer också att vara på plats i Indien den här veckan för att delta på fyra studentmässor där svenska ambassaden är arrangör. Dessutom är Goin’, en app där inresande och utresande studenter kan knyta kontakt med varandra, upphandlad och universitetet har kontakt med ombud i flera länder som kan marknadsföra lärosätet och utbildningsprogrammen på plats.
– Vi jobbar även en del med stipendier och har kontakt med olika företag för att kunna erbjuda tio stipendier under våren. Vi har även framgångsrikt sökt Svenska institutets Pioneering Women in STEM, där vi får två stipendier som går till kvinnliga studenter som läser biologiprogrammet eller inom datavetenskap.
Ambassadbesök
Den 18-19 november kommer representanter från Indiens, Japans, Usa:s och Vietnams ambassader på besök till universitetet.
– Besöket är ett sätt för oss att knyta kontakter och visa vad vi kan erbjuda studenter från andra länder, säger Patrik Larsson. Ambassadrepresentanterna kommer bland annat att få lyssna på presentationer av idrottsuniversitetet och tre masterprogram (inom datavetenskap, informatik och business). Företag och kluster från regionen kommer också att vara på plats. Jag tycker att vi har fått ihop ett bra program och jag tror att det blir intressanta och givande dagar.
Mer information
Här kan du ta del av Handlingsplan för utomeuropeiska studenter 2025-2030.