Satsning på forskning om barn och betyg
2013-11-11Hur upplever elever i årkurs sex det är att få betyg och göra nationella prov? Svaret på den frågan söks av en forskargrupp vid Karlstads universitet.
Vetenskapsrådet har beviljat en grupp forskare drygt sex miljoner kronor för att titta närmare på mellanstadieelevers erfarenheter av att bli bedömda med hjälp av nationella prov och betyg. Gruppen leds av professor Héctor Pérez Prieto vid Karlstads universitet.
- Betyg och resultatdokumentation är inget nytt i sig för mellanstadiet, men återinförandet av betyg i årskurs sex och införandet av fler nationella prov får, enligt vår mening, nya konsekvenser för både undervisningen och kunskapsbedömningar. I förlängningen också för hur barn formas och formar sig som skolelever, säger Héctor Pérez Prieto.
Dålig kunskap om elevernas erfarenheter
I dag finns det mycket lite kunskap om hur eleverna upplever sina erfarenheter av att genomföra prov och få betyg. Forskning om betyg och bedömning ur ett elevperspektiv är ovanlig, i synnerhet när det gäller unga elever. Merparten av bedömningsforskningen är inriktad mot elevers prestationer och skolors resultat snarare än att fokusera på elevernas upplevelser och erfarenheter.
- Vi kommer att vända oss till ett tiotal skolor för att prata med eleverna om deras erfarenheter av att få betyg och göra nationella prov i NO- och SO-ämnen. Vi menar att det är viktigt att även föra in elevernas perspektiv i debatten om skolan.
I forskargruppen ingår även forskare från Linköping och Stockholm.
Här finns mer information om forskning vid Institutionen för pedagogiska studier.

