Samverkansarbete får högre status?
2005-06-13För att få riktig fart på samverkansarbetet bör det bli meriterande för den akademiska karriären och statsbidragssystemet bör utformas så att det stödjer lärosätenas samverkansuppgift. Detta är några av de förslag som Samverkansdelegationen presenterar i sin slutrapport "Ett samlat grepp".
I regeringens proposition "En politik för tillväxt och livskraft i hela landet" föreslogs att 150 miljoner kronor skulle avsättas under perioden 2002-2004 för att stimulera samarbete mellan lärosäten och kommuner i syfte att öka rekryteringen till högskolan samt skapa hållbar tillväxt i regionen.
I januari 2002 inrättades Delegationen för regional samverkan om högre utbildning, i dagligt tal kallad Samverkansdelegationen. Ordföranden var landshövdingen i Västerbottens län, Lorentz Andersson. Ledamöterna kommer från Almi, LO och tre lärosäten i landet. Från Karlstads universitet har Sune Berger, professor i kulturgeografi, varit med i delegationen. Uppgiften har varit att stimulera regionalt samarbete mellan universitet och högskolor och kommuner, landsting,länsstyrelser eller motsvarande organ. Delegationen har även fördelat statligt stöd till samarbetsprojekt och andra gemensamma insatser som har syftat till hållbar regional tillväxt och som samtidigt främjat rekryteringen till högre utbildning. Totalt har 130 miljoner kronor fördelats ut på totalt 78 projekt i över 70 kommuner.
Delegationen lämnade den 25 april in sin slutrapport till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky. Rapporten innehåller en rad förslag på hur samverkan om utbildning för utveckling och tillväxt kan förbättras:
• högskolans samverkansuppdrag ges en mer konkret utformning samt att effekterna kontinuerligt utvärderas.
• arbete med samverkansuppdraget blir meriterande för den akademiska karriären.
• statsbidragssystemet utformas så att det stödjer samverkansuppgiften.
• högskolan får i uppdrag att utveckla former för samverkan som passar små och medelstora företag.
• en översyn av kommunal KY-utbildning (kvalificerad yrkesutbildning) och högskoleutbildning för att förena yrkesinriktad utbildning med teoretiska studier som godkänns av högskolan.
• en översyn av hur vuxnas utbildning kan tryggas långsiktigt. Översyn av statlig och kommunal finansiering av vuxnas utbildning.
• en försöksverksamhet initieras för att underlätta vuxnas lärande och arbetsmarknadens kompetensförsörjning.
Hela rapporten finns på Samverkansdelegationens hemsida
www.samverkansdelegationen.gov.se