Samverkan med universitetet i Osaka, Japan
2007-04-02En grupp från Avdelningen för sociala studier har nyligen besökt Osaka i Japan. Besöket ledde till ett utökat samarbete med universitetet i Osaka och bjöd dessutom på många intressanta möten med det japanska samhället.
Avdelningen för sociala studier har slutit ett samarbetsavtal med Osaka Prefecture University i Japan. Med anledning därav var sex personer under några veckor i månadsskiftet februari mars på besök i Osaka. De besökte naturligtvis universitetet, men hann även med att besöka ett dagcenter för personer med psykiska funktionshinder, samt ett museum för mänskliga rättigheter. De visades också runt i olika typer av bostadsområden, till exempel en stadsdel med många äldre invånare. Värdarna förklarade också att för att få köpa en bil måste man ha ett intyg som bevisar att man har en parkeringsplats, och vid Centrum för lika rättigheter mellan män och kvinnor var man särskilt stolt över sina 90 parkeringsplatser.
Kvinnolönerna i Japan är väsentligt lägre än männens, och det är också väldigt vanligt att kvinnorna försvinner från arbetsmarknaden när de får barn och ägnar många år åt att ta hand om både barnen och sina gamla släktingar. Något förvånande kan man tycka är att kvinnorna ofta ändå skaffar sig en högre utbildning. Jämställdhetsfrågor verkar inte heller vara någon stor fråga i Japan, i parlamentet sitter endast 7% kvinnor. Ett växande samhällsproblem är något som man kallar "karoshi" eler "plötslig vuxendöd", det rör sig då om personer som på grund av ett alltför stressigt liv plötsligt dör i till exempel stroke eller hjärtinfarkt. Detta drabbar i huvudsak män och är kopplat till arbetslivet. Man har även en oroande ökning av självmord, som även ökar bland barn. I Japan är självmord dubbelt så vanligt som i EU-området.
Under besöket höll man gemensamma seminarier på universitetet. Formen skiljer sig något från vad vi är vana vid här. Seminarierna där är betydligt mera formella. Före seminariet skriver man ett fullständigt manus, som man sedan håller sig strikt till och som även distribuerats till seminariedeltagarna i förväg. I slutet av seminariet fanns dock möjlighet till frågor, så att man även kunde samtala utan manus.
– En konkret samarbetsidé som diskuterats med våra samarbetspartners är en gemensam studie med inriktning mot kvinnors företagande, som vi nu kommer att genomföra, säger Gunilla Lönnbring, universitetslektor i sociologi.
Gruppen har även samlat material för en komparativ studie från dagverksamheter för personer med psykiska funktionshinder. Intervjuer som kommer att ligga till grund för en magisteruppsats gjordes också.
Gruppen som reste till Japan består av Bengt G Eriksson, Annika Jonsson, Sven-Erik Karlsson, Kirsti Kuusela, Gunilla Lönnbring och Annika Rudqvist. Deras samarbete med universitetet i Osaka fortsätter och fler intresserade är välkomna att kontakta gruppen för ett utökat samarbete. Många samverkansmöjligheter för ytterligare ämnen är tänkbara och det innebär förutom samarbetsmöjligheterna även ett intressant möte mellan två skilda kulturer.