Samverkan med näringslivet
2008-09-29Vikten av att på olika sätt närma sig arbetslivet under sin utbildningstid har ökat. Detta är ett argument som kan öka konkurrenskraften mellan lärosätena.
Under två dagar har 35 karriärvägledare från många av landets lärosäten besökt Karlstads universitet. De är här för att bilda ett nationellt nätverk för dem som arbetar inom karriär och arbetslivscentra vid svenska universitet och högskolor. Programmet har varit fullt med workshops, erfarenhetsutbyte, en resa till Mårbacka (där självaste Selma Lagerlöf hälsade dem välkomna) och en föreläsning av Susanne Zander, tf chef för nationell och kommunal ungdomspolitik.
-Det behövs en förbättrad vägledning till ungdomarna inför studier och kommande arbete. Majoriteten av landets ungdomar planerar att läsa en högre utbildningen, för att få ett bra jobb. Då är det viktigt att kunna ge dem information om arbetsmarknaden, säger Suzanne Zander.
Behovet av kontakt mellan de som arbetar med dessa frågor har blivit större och större. Ett nordiskt nätverk för dessa frågor finns redan, men ett behov av ett nationellt nätverk har växt fram på senare tid.
-Vi har fått en otrolig positiv respons från de andra lärosätena, säger Caroline Adolfsson Forte, en av Karlstads universitets karriärvägledare på Vägvalet och initiativtagare till konferensen.
-Syftet med nätverket är att utveckla kommunikationen oss emellan och försäkra att vi som arbetar med dessa frågor får möjlighet att träffas kontinuerligt. Vi behöver träffas för att stärka och synliggöra området "studenters kontakter med arbetslivet" samt lyfta fram vikten och behovet av den kompetens som behövs vid dessa centrum. Tack vare stöd av NSHU (Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning) blev detta möjligt, säger hon.
Det ser olika ut hur man arbetar med de här frågorna bland lärosätena i landet. Något som också togs upp under konferensen.
-Vi är en yrkeskår som ofta är väldigt ensamma på vår arbetsplats, därför behövs detta för att kunna bolla idéer och ge varandra stöd och feedback, säger Viveca Sigurdsson, karriärvägledare på Vägvalet.
För Karlstads univeristet och Vägvalet känns det därför extra positivt att prorektor Thomas Blom inledde konferensen med att poängtera att detta ämne har hög prioritet på Karlstads universitet:
- Vi satsar hårt på att bli bra på det här!