Samverkan med Karlstads universitet ger resultat
2011-06-10En kartläggning av Compare-företagens rekryteringar under de senaste fem åren bekräftar att samverkan mellan näringsliv och universitet ger resultat för alla parter:
Företagen får den kompetens de behöver, studenterna får relevanta jobb direkt och universitetet höjer kvaliteten i sina utbildningar och får därmed fler sökanden.
Compare och Karlstads universitet har sedan 2006 arbetat med att stärka samverkan inom ramen för Compare Business Innovation Centre (C-BIC) - ett projekt som bland annat syftar till att etablera nya samarbetsformer mellan näringsliv och universitet kring både utbildning och forskning.
Genom samverkansgruppen Snits (Samverkan Näringsliv och IT-studenter) ordnas studiebesök, gästföreläsningar, frukostmöten, mentorverksamhet, praktikplatser och examensarbeten för IT-studenterna vid universitetet.
Snits-gruppen består av representanter för tio Compare-företag: iBiz Solutions, Logica, Ninetech/Two, Precise Biometrics, Prevas, Sogeti, Stamford, Systeam, Tieto och ÅF. Tillsammans har de närmare hälften av alla anställda på Compare-företagen i Karlstad (1 074 av totalt 2 588 medarbetare 2010).
Viktig rekryteringsbas för företagen
För att utvärdera och mäta effekterna av samverkan har en kartläggning gjorts av samtliga nyanställningar i Karlstad under de senaste fem åren (2006-2010) på de företag som ingår i Snits-gruppen.
Av alla nyanställningar på de tio företagen under perioden hade 147 personer utbildats vid Karlstads universitet varav merparten var dataingenjörer (65 personer) och systemvetare (30 personer).
Antalet rekryteringar per år ökade från 2006 (24 personer) till 2008 (45 personer). Under lågkonjunkturen 2009 minskade antalet rekryteringar, men inte alls så dramatiskt bland IT-företagen som för andra branscher. Under 2009 anställdes 16 personer med utbildning vid Karlstads universitet och 2010 hade det ökat till 28 bland Snits-företagen.
Hittills i år (2011) har minst 16 anställts - och fler är på gång då samtliga Compare-företag har angett ett sammanlagt rekryteringsbehov på minst 500 personer under 2011-2012.
- För Compare-företagen är IT-utbildningarna vid Karlstads universitet en viktig rekryteringsbas. Därför är det mycket glädjande att samarbetet utvecklas så positivt för alla parter, säger Göran Österman som är verkställande tjänsteman på Stiftelsen Compare Karlstad.
Allt fler studenter tar "Snits-vägen"
Kartläggningen av företagens rekryteringar visar att allt fler studenter tar "Snits-vägen" till jobb. Totalt 37 IT-studenter har under de senaste fem åren fått jobb via exjobb, praktikplatser eller andra kontakter med företagen,exempelvis studiebesök, gästföreläsningar, frukostmöten och mentorverksamhet.
Antalet väntas öka de kommande åren, dels för att antalet IT-studenter ökar, dels för att Snits-gruppens aktiviteter har blivit mer kända bland studenterna.
- Snits har blivit en etablerad verksamhet och kartläggningen bekräftar att samarbetet leder till avsedd effekt för alla parter - företagen, studenterna och universitetet. Därför räknar vi med att verksamheten kommer att leva vidare för att ytterligare stärka samarbetet kring IT-utbildningarna vid Karlstads universitetförklarar Ulf Lidberg på Compare som är projektledare för C-BIC.
Allt fler söker IT-utbildningar
Att Compare-företagen får den kompetens de behöver och att IT-studenterna får relevanta jobb direkt efter studierna stärker i sin tur kvaliteten på IT-utbildningarna vid Karlstads universitet.
- Genom gästföreläsningar, frukostmöten och mentorskap med företagen får våra studenter ta del av de senaste trenderna - och genom företagen får studenterna tillgång till relevanta exjobb och praktikplatser, förklarar Eva Glavenius som är projektkoordinator vid Avdelningen för datavetenskap,Karlstads universitet.
Och ju högre kvalitet desto bättre rykte bland studenter som söker IT-utbildningar. Det bekräftas av att Karlstads universitet får allt fler sökande till sina IT-utbildningar, från 123 personer 2009 till 163 personer 2011 (förstahandsval) för Dataingenjör, IT-design, Webb & Multimedia och Civilingenjör Datateknik.
- En glädjande utveckling som vi alla ser mycket positivt på, säger Göran Österman.
Anna Brunström, professor i datavetenskap, instämmer:
- Genom samverkan stärks attraktionskraften för IT-utbildningarna på Karlstads universitet.

