Samverkan med arbetslivet ger jobb och högre lön
2007-03-21Studenter som under sin studietid haft praktik eller annan kontakt med arbetsmarknaden är mer nöjda, får snabbare relevant jobb efter utbildningen - och dessutom i snitt 800 kronor mer i lön, än studiekamrater som inte haft kontakt med arbetsmarknaden. Universitet och högskolor är olika bra på att samverka med arbetsmarknaden, och olika utbildningar skiljer sig åt. För Karlstads universitet blir betyget godkänt - men vi kan bli bättre. Det är några av resultaten i den studie som Svenskt Näringsliv presenterade idag, onsdag.
Svenskt Näringsliv har genomfört en studie som handlar om studenters kontakter med arbetsmarknaden under sin studietid och hur snabbt de etablerar sig på arbetsmarknaden efter examen. Totalt ingår 2 200 studenter spridda över hela landet på utbildningarna civilekonom, jurist, civilingenjör, lärare (åk 4-9), biblioteks- och informationsvetare, pol.mag samt medie- och kommunikationsvetenskap. I undersökningen bekräftas att högre utbildning ger jobb. Av de tillfrågade, som tog sin examen 2005/2006 hade 90% tillsvidare eller viss tidsanställning och drygt ett par procent hade startat eget företag. Civilingenjörer är den grupp där flest får tillsvidareanställning och som har lägst andel arbetslösa, medan den tuffaste arbetsmarknaden återfinns bland bibliotekarier, pol mag och jurister. Karlstads universitet står sig bra i jämförelsen med andra lärosäten, särskilt vad gäller civilingenjörsutbildningen, där kontakterna med arbetsmarknaden är väl etablerade. Även civilekonomutbildningen får höga poäng för projekt- och examensarbeten.
- Undersökningen bekräftar att vi vid Karlstads universitet har slagit in på rätt spår genom vår satsning på ökade kontakter mellan studenter och arbetsmarknad, säger Gunnel Kardemark, vicerektor vid fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT.
- Vi gör denna undersökning för att vi har fått signaler från våra medlemmar att man har svårt att hitta rätt kompetens och att vi tycker det är ett bra material för blivande studenter när man väljer utbildning och lärosäte, säger Urban Svanberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland. Det här är en undersökning som vi har för avsikt att genomföra varje år. Arbetsmarknadens utbud och efterfrågan på kompetens behöver matchas bättre, vilket förutsätter en bra kommunikation mellan akademi och arbetsliv.
Mer information: Svenskt Näringslivs rapport.