Samverkan för en ännu bättre lärarutbildning
2007-12-07Lärarutbildningarna vid universiteten i Karlstad, Umeå och Linköping har fått två miljoner kronor till ett gemensamt utvecklingsprojekt. Syftet är att med hjälp av informations- och kommunikationsteknik, IKT, göra lärarutbildningarna ännu bättre. Nu är samarbetet i full gång.
- Det är viktigt att vi samverkar. Det betyder oerhört mycket att delge varandra erfarenheter. När man arbetar i ett nätverk kommer man närmare varandra, man vet ungefär hur den andra tänker. Jag har inspirerats och kommer att ta med mig mycket hem. Framförallt är jag imponerad av era långa program på distans, säger Magnus Johansson, Linköpings universitet, när han mötte kollegorna på den senaste samverkansträffen på Karlstads universitet.
- Ofta är det ju så att vi brottas med liknande problem. Genom att samverka kan vi tillsammans komma på bra lösningar, säger Åsa Burman Björk, Umeå universitet.
Regelbunda träffar
Projektgruppen träffas regelbundet för att stämma av hur arbetet går och byta erfarenheter. För det mesta sker det på distans. Men att träffas på varandras lärosäten har sina fördelar.
- Det både behöver och vill vi, säger Annelie Bodén, Karlstads universitet. Det blir lättare att lära känna varandra. Vi får även möjlighet att träffa alla andra som jobbar med lärarutbildningen. Vi får se hur det ser ut och hur utbildningarna är uppbyggda. Det är värdefullt på lång sikt. Jag ser en möjlighet till fortsatt samarbete även inom andra områden.
Det är NSHU, Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning, som beviljat medel till det tvååriga utvecklingsprojektet. Vid Karlstads universitet ligger tyngdpunkten på att förbättra kommunikationsvägarna mellan universitetet, studenterna och de VFU-skolor där den verksamhetsförlagda utbildningen äger rum. Universiteten i Umeå och Linköping arbetar på lite annat sätt. Men målet är detsamma: Att få en så bra lärarutbildning som möjligt.



