Samling för ny forskningspolitik
2003-10-29Låt universiteten konkurrera med kvalitet om forskningsmedlen, forskare och högskolelärare måste ges möjlighet till karriär och stärk samspelet mellan näringsliv, forskning och offentliga satsningar. Det är budskapet till regeringen från landets alla universitet och högskolor.
För första gången lägger landets alla universitet och högskolor, de statliga forskningsråden, Vinnova och vetenskapsakademierna IVA och KVA gemensamt fram ett förslag till en strategi och kursändring av den svenska forskningspolitiken.
Bakgrunden är att svensk forskning tappar mark och att det uppstått en kraftig obalans i det svenska forsknings- och utvecklingssystemet, anser lärosätena och vetenskapsakademierna.
Obalansen i systemet beror delvis på den kraftfulla utbyggnaden av grund- och forskarutbildning vid universitet och högskolor de senaste tio åren, samtidigt som medlen till forskning har stagnerat. Till detta kommer rapporter om att allt färre svenska forskningsresultat omsätts i industriell verksamhet.
I dag ligger de statliga forskningsanslagen på cirka 20 miljarder kronor per år. Målet bör vara att de årliga statliga anslagen till civil forskning ska motsvara minst en procent av bruttonationalprodukten, BNP. Förslaget innebär att staten successivt ökar anslagen till 27,5 miljarder mot slutet av detta årtionde. Det motsvarar cirka en procent av BNP.
Så här vill parterna stärka forskningen:
Det behövs ytterligare tre miljarder från de statliga forskningsråden till högkvalitativ forskning, starka forskningsmiljöer, karriärtjänster för forskare och för att kunna behålla både nödvändig bredd och spets i svensk forskning.
Ytterligare tre miljarder behövs till fakulteter i konkurrens och efter kvalitetskriterier, samt lärares kompetensutveckling och undervisningens forskningsanknytning och för att skapa en bättre balans mellan arbetsuppgifter och resurstillgång på universitet och högskolor.
Satsa extra på behovsmotiverad forskning, särskilt teknisk-industriellt orienterad, och innovationssystemet. Det är viktigt för att stimulera uthållig ekonomisk tillväxt och kräver en miljard via Vinnova.
Särskild satsning på inkubatorer, det vill säga organisationer som stöttar de första stegen i nystartade företags kommersialisering av forskningsbaserade affärsidéer, tidig såddfinansiering, universitetens holdingbolag, teknikbrostiftelser och forskningsinstitut behövs för att fler svenska idéer ska få en chans att omsättas i industriell verksamhet i Sverige. 0,5 miljard via Vinnova.
Om satsningar uteblir kan inte målet att hälften av en årskull ska gå vidare till högskoleutbildning uppfyllas. Det går inte heller att fortsätta utbilda lika många forskare som i dag. Forskningsmedlen måste istället koncentreras till färre forskare. Det vore dock en riskabel strategi eftersom det är svårt att i förväg välja ut vinnarna på forskningsarenan, varnar parterna.
Om inte forskningssystemet tillförs mer resurser är det mycket troligt att Sverige successivt kommer att tappa i konkurrenskraft i den alltmer kunskapsbaserade och globala ekonomin, med minskad tillväxt som följd, anser lärosätena och vetenskapsakademierna.
Den gemensamma skrivelsen till regeringen finns på www.vr.se
Mer fakta kommer även under november då de olika organisationernas underlag till den kommande forskningspolitiska propositionen lämnas in till regeringen.
Organisationer bakom och undertecknare av skrivelsen:
Vetenskapsrådet, VR, är en statlig myndighet och har ett nationellt ansvar för att utveckla svensk grundforskning och forskningsinformation.
Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, är en statlig myndighet som initierar och finansierar grundläggande och behovsstyrd forskning om arbetsliv, hälsa och välfärd.
Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas, är en statlig myndighet som stödjer grundforskning och behovsstyrd forskning.
Verket för innovationssystem, Vinnova, är en statlig myndighet med uppgift att främja hållbar tillväxt genom utveckling av effektiva innovationssystem och finansiering av behovsmotiverad forskning.
Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, är ett samarbetsorgan för Sveriges 39 universitet och högskolor.
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, är en fristående akademi som främjar tekniska och ekonomiska vetenskaper samt näringslivets utveckling.
Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, är en oberoende organisation, vars uppgift är att främja vetenskaperna, företrädesvis matematik och naturvetenskap.
Artikeln är baserad på ett pressmeddelande från Vetenskapsrådet.