Samarbetet mellan Karlstads universitet och TietoEnator - viktigt för regional tillväxt
2004-12-08Det ljusnar för IT-branschen. TietoEnator i Karlstad och Karlstads universitet har ett framgångsrikt samarbete inom såväl forskning som grundutbildning. Samarbete mellan universitetet och industrin gynnar utvecklingen inom IT-forskningen, bidrar till en starkare grundutbildning och ger industrin tillgång till välutbildad arbetskraft.
- Det är viktigt att få in industrins synpunkter, kopplingen till näringslivet, i både forskningen och utbildningen. TietoEnators långsiktiga engagemang har betytt oerhört mycket för utvecklingen av forskningen inom datavetenskap vid Karlstads universitet, säger professor Anna Brunström.
Efter några besvärliga år verkar vinden ha vänt för IT-industrin. Det går bra för TietoEnator. Företaget har nyligen anställt ett 50-tal nya medarbetare och arbetsmarknaden ser ljusare ut nu än på länge för de blivande dataingenjörerna.
- För att få regional tillväxt inom IT-sektorn krävs ett bra underlag för rekrytering. Därför ser vi att vårt långsiktiga samarbete med Karlstads universitet är mycket viktigt, säger divisionschef Bengt Möller på TietoEnator.
- Vi har inom teknikområdet SIGTRAN haft stor nytta av universitetets bidrag i vår verksamhet. Samarbetet hjälper oss att vässa vår spetskompetens inom signalering, en spetskompetens som är nödvändig i dagens hårda, globala konkurrens, säger avdelningschef Patrik Forslund.
Karlstads universitet och datavetenskapens spetsforskning finns inom områdena datasäkerhet och datakommunikation, där signalering ingår. Det är också TietoEnators affärsområden. Tillsammans arbetar företaget och forskarna på Karlstads universitet för att få in mer resurser till dessa forskningsområden. Just nu är forskarna med i fyra stora EU-projekt.
- Det visar att vi bedriver forskning som är internationellt gångbar, trots att vi är ett litet universitet. Det långsiktiga engagemanget från TietoEnators sida är mycket betydelsefullt när det handlar om att få mer extern finansiering till forskning. Forskningsfinansiärer ser helst att universiteten har samarbete med en eller flera industripartners, säger professor Anna Brunström.
Samarbetet med IT-industrin började redan i mitten på 1990-talet då Ericsson Infotech i Karlstad engagerade sig i dåvarande Högskolan i Karlstad. Företaget var med och skapade Smart-labb som ger studenterna möjlighet att arbeta med realtidsuppgifter, multimedia och datakommunikation/signalering. TietoEnator har investerat för att hålla labbet med det senaste i teknikväg.
Universitetet och TietoEnator har även ett personalutbyte. Det innebär att forskare och lärare på datavetenskapen kan arbeta en period i företaget och företagets anställda kan verka på universitetet. Det finns även ett utbyte på forskarstuderandenivå. En doktorand är
anställd av TietoEnator men bedriver forskarstudier på Karlstads universitet. Företaget håller också seminarier i grundutbildningen för att ge studenterna kunskaper från industrin och en aktuell koppling till näringslivet.