Samarbete och satsning ska stärka hotade språk
2002-10-07Vissa språk riskerar att försvinna från högskolan. Intresset från studenterna är för svagt. Vid Karlstads universitet har problemet diskuterats i ett par års tid och nu har ledningen en strategi. Här ska satsas på det som universitetet är bra på: språkdidaktik.
Tanken är också att samarbeta med andra västsvenska lärosäten om språkkurserna.
Latin, samiska och turkiska är små språk, mätt i antal studenter, lärare och doktorander, och riskerar att försvinna från svenska högskolor. Men även språk som tidigare haft en stark ställning, som franska och tyska, har förlorat många studenter de senaste åren.
Vicerektor Boel Henckel har varit med i arbetet att identifiera problemen och formulera möjliga lösningar.
– Vi har diskuterat det här sedan ett par år tillbaka. Vi kan inte ha ämnen som vi inte får studenter till. Det har vi inte ekonomi till. Och ungdomar idag vill inte studera språk, i alla fall inte längre än vad som krävs för att de ska kunna prata lite, säger hon.
Diskussionen och arbetet i det västsvenska universitetssamarbetet angående språken har mynnat ut i en rapport. Nu handlar det om att försöka konkretisera rekommendationerna om samverkan och profilering.
– Karlstads universitet är Sverigeledande inom språkdidaktiken i engelska. Språkdidaktik, alltså hur man undervisar i språk på bästa sätt, är ett område där vi ska profilera oss, säger Boel Henckel.
Förhoppningen är att satsningen ska ge fler studenter. Hur samarbetet mellan de västsvenska lärosätena ska gå till är ännu inte klart. Diskussioner och förhandlingar pågår.
Vid Karlstads universitet har det varit tyska som legat mest i riskzonen. Men för tillfället är inga neddragningar planerade. Först vill universitetsledningen satsa under en försöksperiod och se om det ger resultat.
Ryska är ett väldigt litet ämne vid universitet, men det är inte hotat.
– Spanska vill vi också ha kvar, det är eftertraktat som A-kurs, men det gäller att få studenterna att läsa vidare, säger Boel Henckel.
Problemet med för få studenter till vissa språk gäller hela landet. Därför har regeringen gett Högskoleverket i uppdrag att ge förslag på hur språkens ställning kan stärkas. I uppdraget ingår att se om det borde göras en ansvarsfördelning mellan landets lärosäten. Det skulle kunna innebära att vissa språk koncentreras till några huvudansvariga högskolor. Det blir lite i stil med "får vi era franskastudenter så får ni våra i tyska".
– Men då gäller det att alla är med på noterna. Lägger en högskola ner en språkutbildning vill de ju att de andra lärosätena håller sin del av överenskommelsen, säger hon.
I det västsvenska universitetssamarbetet ingår: Karlstads universitet, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Chalmers Lindholmen högskola, Stiftelsen högskolan i Jönköping, Högskolorna i Halmstad, Borås, Skövde, Trollhättan/Uddevalla samt Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara.