Samarbete ger ny slags utbildning
2005-04-15Karlstads universitet arbetar tillsammans med fem andra lärosäten för att skapa en helt ny IT-baserad magisterutbildning i energiteknik, med start redan i höst. För distansstudenterna blir det möjligt att följa laborationerna på webben.
Varje lärosäte bidrar med sin specifika kompetens och utvecklar olika delar som ska ingå i den nya magisterutbildningen. I Karlstad är Charles Jansson, universitetsadjunkt i energi- och miljöteknik, kontaktperson för samarbetsprojektet.
- När vi funderade på vad vi i Karlstad ville jobba med så var det ett lätt val. Vi ska utveckla möjligheten att göra laborationer, trots att man går en distansutbildning. Vi ger sedan några år tillbaka en grundutbildning i energi- och miljöteknik som distanskurs. När samma utbildning ges här på campus ingår laborationer som en mycket viktigt del, men hittills har distansstudenterna inte kunnat göra något som liknar de uppgifterna, berättar Charles Jansson.
Universitetet kommer att ta fram ett undervisningsmaterial i form av filmer som ger distansstudenterna en upplevelse som liknar den att ha gjort laborationen på plats. Filmerna, som ingår i kursmaterialet, kommer att ligga på webben tillgängliga för studenterna som går kursen.
Karlstads universitet och Linköpings Tekniska Högskola har tillsammans fått nästan en halv miljon kronor i utvecklingsmedel av Sparbanksstiftelsen Alfa. Det är Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som samordnar arbetet med att planera och utveckla den nya utbildningen. Övriga lärosäten som ingår är Umeå universitet, Uppsala universitet och Högskolan i Gävle. Dessutom ingår Myndigheten för Sveriges Nätuniversitet.
För mer information kontakta Charles Jansson, tfn 054-700 13 98, 0702-78 83 02, charles.jansson@kau.se.
Läs mer om miljö- och energiteknik på http://www.eom.kau.se/