Säkra mobiltjänster målet för nytt forskningsprojekt
2011-02-23Den snabbt växande skaran av tjänster i mobilen ökar kraven på funktioner som kan säkra den personliga integriteten. Hur kan vi i framtiden använda mobila tjänster på ett säkert och enkelt sätt? Det ska forskare vid Karlstads universitet ta reda på i ett projekt som nyligen beviljats 1,6 miljoner kr av KK-stiftelsen. Fokus ligger på e-handel, till exempel banktjänster samt olika typer av tjänster från stat och kommun, exempelvis skatteärenden.
Den nya "smarta" mobilen erbjuder allt fler tjänster över Internet. Analytiker förutspår en snabb ökning och 2012 förväntas e-handel och olika typer ekonomiska överföringar vara bland de 10 mest populära "apparna".
Tillsammans med bankkoncernen Nordea och det internationella IT-säkerhetsföretaget Gemalto, ska forskare inom datavetenskap, informatik och psykologi bland annat utveckla prototyper som möter framtidens krav på säkerhet, lagstiftning och användarvänlighet.
-Det är avgörande för ett demokratiskt samhälle att vi kan känna oss trygga i de funktioner vi använder oss av och den kunskap vi söker bland annat tack vare de nya "smarta" mobilerna. Idag har vi mer eller mindre tappat kontrollen över vilka data som florerar kring vår person. Vi lämnar många spår efter oss på Internet, som kan samlas ihop till en ganska fullödig bild av vår identitet. Och detta utan att vi har godkänt det eller har kunskap om den vidare användningen av informationen, säger Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap och projektledare.
Användarna med i utvecklingen
I projektet kommer forskare inom datavetenskap, informatik och psykologi tillsammans med Nordeas och Gemaltos IT-experter bland annat undersöka hur man kan hjälpa användare att bara lämna ut den absolut nödvändigaste informationen, hur gränssnitt kan utvecklas för att öka användarens medvetenhet om säkerhet samt hur användaren kan få hjälp att använda sig av flera identiteter.
- Väldigt många Internet-användare oroar sig över säkerheten idag. Samtidigt är förtroendet lågt för de verktyg som idag är tillgängliga för att hantera personliga uppgifter. Därför kommer vi att ta med användarnas attityder, kunskap och beteenden in i arbetet med att utveckla bättre funktioner för ökad säkerhet. Bland annat kommer vi att testa olika lösningar på bankkunder i en verklighetstrogen miljö, berättar Erik Wästlund, lektor i psykologi och en av forskarna i projektet.
Resultat för akademi och näringsliv
Projektet startar i slutet av februari och kommer att pågå i två år med en total budget på drygt tre miljoner kronor. Forskningen kommer att bedrivas inom Centrum för HumanIT vid Karlstads universitet tillsammans med Nordea och Gemalto (tidigare Todos AB).
- Vi ser detta som ett strategiskt viktigt område, där vi kan bidra med vår erfarenhet och expertis kring säkerhet och skapa förtroendeingivande säkerhetslösningar för online- tjänster med mobil, säger Peter Gullberg, teknikstrateg för eBanking och eCommerce inom Gemalto.

