SAFARI läggs ner
2002-09-17Vetenskapsrådet, universitet och högskolor är överens om att stänga webbplatsen safari.vr.se. Den nya webbplatsen forskning.se tar över uppdraget att sprida forskningsinformation för allmänheten över Internet. Målet med förändringen är att sprida forskningsinformation på ett mer användarvänligt sätt.
Det blev slutsatsen när representanter från universitet och högskolor vid ett möte diskuterade den utvärdering av SAFARI som genomförts.
– Grundidén att skapa en enkel ingång till svensk forskning, är utmärkt och ska vidareutvecklas, säger Lena Wollin, informationschef på Vetenskapsrådet. Såväl universitet och högskolor som Vetenskapsrådet och andra aktörer är ense om att vi ska göra detta i samverkan.
SAFARI, Spridning Av Forskningsinformation till Allmänheten öveR Internet, startade 1998 som ett uppdrag från regeringen. Bakom initiativet stod Högskoleverket i samarbete med svenska universitet, däribland Karlstads universitet, högskolor och en rad myndigheter. Vetenskapsrådet övertog 2001 det samordnande ansvaret för SAFARI och fick samtidigt i uppgift av regeringen att utvärdera systemet. Det är denna utvärdering som ligger till grund för beslutet att stänga SAFARI.
Utvärderingen visar bland annat att informationen på webbplatsen ofta är både svårbegriplig och ointressant för en bred allmänhet. Innehållet är långt ifrån heltäckande och inte heller representativt för forskningen vid lärosätena. Besökssiffrorna är dessutom låga och kostnaderna för att uppdatera och förnya systemets innehåll alltför höga.
I maj 2002 öppnades forskning.se, en ny webbplats om svensk forskning som nu tar över SAFARI:s uppdrag att sprida information om forsning till allmänheten. Forskning.se har en redaktion som kan driva det fortsatta arbetet med forskningsinformation via Internet, inklusive utvecklingen av en gemensam sökfunktion. Bakom satsningen står Forskningsforum i samarbete med FAS (Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap), Formas (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande), Vetenskapsrådet och VINNOVA (Verket för innovationssystem).