Så ska trakasserier förhindras
2007-02-12Det är inte tillåtet att kränka, diskriminera eller trakassera någon vid Karlstads universitet. Förbudet gäller både studenter och anställda.
Universitetet har tagit fram en handlingsplan mot kränkande behandling. Här finns konkreta råd till drabbade och de som ska agera.
För att förebygga och förhindra trakasserier gäller det att alla känner till universitetets rutiner och regler.
I handlingsplanen står det så här:
"Vår miljö och vårt arbetssätt vid Karlstads universitet skall kännetecknas av öppenhet, närhet, respekt och omtanke. Goda arbetsförhållanden innebär att sexuella trakasserier och trakasserier på grund av könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder och sexuell läggning inte förekommer. Detsamma gäller andra former av kränkande behandling."
Arbetsgivaren har ansvar
Att blir värdigt behandlad oavsett vem du är, hur du ser ut eller var du kommer ifrån är en mänsklig rättighet. Här har universitetet ett mycket stort ansvar, som både arbetsgivare och utbildare. En rad lagar och en förordning styr dessa skyldigheter.
Alla anställda och alla studenter är skyldiga att känna till reglerna, och uppträda därefter. Den som kränker, trakasserar eller diskriminerar någon annan kan anmälas till personalnämnden eller disciplinnämnden.
Be om hjälp
Vad kan man då göra om man tycker att någon behandlar en illa?
- Säg ifrån direkt. Berätta att du tar illa vid dig. Gör klart att du inte accepterar beteendet. Vill du inte prata ensam med motparten kan du be någon kamrat eller kollega vara med, eller universitetets skyddsombud eller någon från studentkåren. Om din tillsägelse inte hjälper ska du begära hjälp från universitetet, uppmanar Kent Åsenlöf som är personalkonsultent på universitetet.
När universitetet får veta att en student eller anställd anser sig ha blivit utsatt för trakasserier av något slag ska det utredas omedelbart. Universitetet måste vidta åtgärder som sätter stopp för beteendet.
- Alla anmälningar ska tas på allvar och utredas. Det är den drabbade som har tolkningsföreträde. Man får inte bagatellisera det som den utsatta berättar. Samtidigt ska den eller de som anmäls betraktas som oskyldiga under utredningstiden. Så måste det vara för att vara rättsäkert, säger Kent Åsenlöf.
Grupp med kunskap
Universitetet har en grupp som ska ta hand om ärenden som rör trakasserier och kränkningar. Gruppen utses av personalchefen och gruppen har kompetens inom genusvetenskap, juridik och hur man handlägger ett ärende. Gruppens uppgift blir att samla in fakta kring vad som inträffat och så snabbt som möjligt försöka hitta en bra lösning för den eller dem som drabbats. Arbetsledare på olika nivåer kan få råd i konflikter av gruppen.
Skulle det vara en allvarlig händelse eller ett beteende som inte upphör går ärendet vidare. Rektor avgör om det inträffade ska leda till en formell anmälan till personalnämnden eller disciplinnämnden.
Anställda riskerar varning eller löneavdrag, omplacering eller uppsägning, åtalsanmälan, avsked eller avstängning. Studenter riskerar varning eller avstängning.