Rymden intog Karlstad under Forskarfredag
2010-09-27Två astronauter i rymddräkt, raketer över museiparken och en svävande sol på Stora torget fick många fredagsflanörer att stanna till. Besök från rymden? Nja, men det firades Forskarfredag runtom i Europa och i Karlstad var temat rymden.
Tillsammans med flera länder i Europa samt 21 andra städer i Sverige, firade Karlstad forskning och vetenskap under Forskarfredag. Syftet är att öka intresset för forskningsfrågor bland allmänheten, särskilt barn och unga, och visa att forskning är en del av vår vardag - och att det är kul!
Med hjälp av klass 7 C från Internationella Engelska skolan i Karlstad hade Johan Rosén, från Värmlands museum, byggt och placerat ut ett solsystem i skala 1:300 000 000, från solen på Stora torget via jorden vid Värmlands museum till Neptunus i Forshaga.
- Det var intressant att se hur mycket det skiljer i storlek mellan planeterna och vilket avstånd det är mellan dem. Men det var svårt att få planeterna att se naturliga ut, säger eleverna Elin Hedborg, Jennie Bengtsson och Christoffer Rasmussen, skaparna av Saturnus.
Under dagen gick 15 skolklasser en spännande rymdpromenad. De fick se experiment och ta del av utställningar och föreläsningar.
- Experimentet med flytande kväve och UV-pärlorna var spännande, tycker Amanda Olsson och Moa Nilsson från klass 7 A vid Hultsbergsskolan i Karlstad. Och att grejer blir större i vakuum.
Utanför Värmlands museum sköts raketer iväg.
- Det är ett experiment jag gillar. Med hjälp av en petflaska, en cykelpump och en backventil kan man visa hur tryck fungerar, säger Johan Rosén från Värmland museums Teknikklubben Lusten.
- Vi har även rymdaktiviteter på Vallargärdets skola i Ulvsby och Forshaga Lärcenter. Dessutom har flera skolor passat på att låna en forskare under veckan. Åtta av universitetets duktiga forskare besöker skolor runtom i regionen, från Björneborg till Arvika, berättar Christina Knowles, projektledare för Forskarfredag i Karlstad.
Stjärnglans på Stora torget
När kvällsprogrammet började hade molnen hopat sig, så tyvärr fanns ingen möjlighet att se stjärnor från en klar himmel genom teleskop. Men på Stora torget i Karlstad lyste en alldeles speciell stjärna från scenen: Patrik Norqvist, forskare, rymdfysiker och känd expert i TV, underhöll omkring 200 personer som kommit för att ta del av hans rymdshow. Och underhållande blev det!
Flytande kväve svävade spöklikt runt de nyfikna barn som längst framme vid scenen lyssnade när han berättade om livet i rymden. Barnen deltog också i experiment och fick bland annat pröva på hur man gör ett moln i en plastsäck, hur rösten låter i rymden och hur tid och tyngdlöshet fungerar.
Dagen till ära hade två astronauter i rymddräkt kallats ner till jorden för att hålla i kvällens program. Susanne Walan, Karlstads universitet och Johan Rosén, Värmlands museum, presenterade kosmiska dansare från Dans i Värmland, ett tält med rymdutställlning och provsmakning av rymdmat.
Pris för bästa novell
Under kvällen fick Elina Arn pris för sin novell, "Utvärdering". Prisutdelarna Christina Olin-Scheller, lektor i litteraturvetenskap och fanfiction-forskare vid Karlstads universitet, och Eva Dahl, Karlstads-Tidningen gav pristagaren en bärbar dator med motiveringen; "Novellen är en välskriven, poetisk och humoristisk betraktelse över livet i stort och smått, där författaren med stort mod, uppfinningsrikedom och kreativitet tänjer på gränserna för såväl fanfiction-genren som tävlingens rymdtema." Hennes novell finns också publicerad i senaste numret av Karlstads-tidningen. Hederspriserna gick till Ida Bengtsson och Olof Guldbrandsson.
- Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att skriva och gör det mycket på min fritid. Men inte trodde jag att jag skulle vinna. Det är väldigt roligt, säger den glada vinnaren Elina Arn.
När de sista besökarna lämnade Forskarfredag lyste fortfarande den stora heliumuppblåsta solen med ett tydligt budskap till rymden - i Karlstad lyser alltid solen.
Arrangör av Forskarfredag Karlstad är Karlstads universitet och Värmlands museum, Teknikklubben Lusten. Forskarfredag Karlstad stöds av Ljungbergsfonden, Karlstads-tidningen, NBV, Coop Värmland, ICA Nära Mossbergs, Dans i Värmland samt EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och Vinnova.
EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september som Researchers' Night. I Sverige kallas vetenskapsfesten för Forskarfredag och anordnades för femte året i rad.
och Susanne Walan, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap,
Karlstads universitet, var kvällens konferencierer.
Eva Dahl, Karlstads-Tidningen, var en av prisutdelarna.
och Susanne Walan, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap,
Karlstads universitet, var kvällens konferencierer.
Eva Dahl, Karlstads-Tidningen, var en av prisutdelarna.