Ros och ris till Ransäters hembygdsgård
2005-01-26Ett drygt 40-tal personer samlades i Ransäter i höstas, för att ta del av en studie som genomförts på hembygdsgården under sommaren. Studien visar att man har flera framgånsrika, stora evenemang som årligen lockar många besökare från hela Sverige, till exempel dragspelsstämman och spelmansstämman. Men orosmoln finns angående återväxten, de ideellt arbetande inom hembygdsföreningen liksom publiken är en åldrande skara.
Det är Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, som på uppdrag av Uvåns Näringslivscenter AB och Ransäters hembygdsförening genomfört undersökningen under den gångna sommaren. Cerut har studerat nio evenmang och genomfört intervjuer med arrangörer och verksamma inom hembygdsföreningen samt publikundersökningar i enkätform.
Vid seminariet presenterades studiens resultat i form av synpunkter och kommentarer från hembygdsföreningens medlemmar, arrangörer av evenemang och publiken. I stort många positiva omdömen om de stora, väl inarbetade evenemangen som sedan decennier genomförs varje sommar i Ransäter. Kritiken handlade från publikens sida främst om att man saknade aktiviterer för barn och ungdomar. Vissa tyckte också att arrangörerna behövde satsa på ett mera varierat utbud av mat, framför allt vid stora evenemang som samlar tusentals besökare. Kommentarer från de aktiva inom hembygdsföreningen handlade om att man saknade information och påverkansmöjlighet, ett visst missnöje med organisationen.
Hembygdsföreningen i Ransäter bildades i början av förra seklet, i den nationalromatiska stämning som då rådde. Syftet var att bevara byggnader och föremål från den lantliga idyll man upplevde höll på att försvinna med industrialiseringen och urbaniseringen. Med tiden utvecklades verksamheten och man är idag en av de mera framträdande arrangörerna inom kulturturism i Värmland. Detta leder till nya krav på verksamheten och organisationen. I studiens avslutande reflektioner pekar man på behov av att se över organisationen och bredda samarbetet med övriga aktörer inom besöksnäringen.
Hector Vallejos, kommunalråd i Munkfors, påpekade i den avslutande diskussionen, att kommunen är väl medveten om hembygdsgårdens stora betydelse för turismen. Från hembygdsföringens sida, sade man sig vara öppen för behovet av förnyelse och att man kommer att se på alternativa arbetssätt i framtiden.
Rapporten "Ransäters hembygdsgård - Bevara och/eller utveckla?" finns att beställa hos Inger Magnusson, tfn 054 700 1336 eller inger.magnusson@kau.se
Den finns även som pdf på www.cerut,kau.se