Resultat för framtiden
2010-07-22En innovation är att skapa produkter och tjänster som kan tillämpas i samhället.
- I grundforskningen frågar vi oss ofta: hur kan våra resultat användas i framtiden och är det intressant för samhället?
Lars Johansson är professor i materialfysik och jobbar inom grundforskning. Han forskar om ytstrukturer och kemiska processer på ytor, bland annat för att se om det har någon teknisk relevans. Det kan handla om att titta på hur magnetiska material reagerar på halvledarytor, och hur det kan ge nya typer av material med magnetiska egenskaper. Annan forskning inom området är molekylära lager på ytor som är intressanta för nya typer av solceller och bildskärmar, och som katalysatorer för kemiska
processer.
Ger konkret nytta
- Nyttan med samverkan har många bottnar där den akademiska världens kunskaper kan användas för att lösa ett problem som industrin eller företag har. Det kan till exempel handla om examensarbeten eller industridoktorander där studenter och forskare bidrar med kunskap i ett utvecklingsprojekt. På så vis medverkar vi till kunskapshöjning och produktutveckling vilket ger livskraftiga företag och en positiv företagsutveckling i samhället. Ett exempel är CDM-projektet där Karlstads universitet, Stora Enso, Acreo, och KTH utvecklade ett lim som gör emballage och produkter öppningsbara elektroniskt. Man anställde en postdoktor som jobbade med projektet. Stora Enso fick en lösning åt sina kunder som öppnar emballage på ett enklare sätt och som minskar åtgången på emballage.
Möten forskare och företag viktiga
- Det är viktigt att utveckla och förbättra arenor för möten mellan forskare, industrier och företag. Innovationsarbete kräver struktur, att man formar en bra organisation och ett bra stöd både regionalt, nationellt och internationellt. Jag skulle också önska att vi lyckas etablera fler hightechföretag i regionen och att vi arbetar för fler avknoppningar från universitetet.
Vid Karlstads universitet finns MKC, Materialvetenskapligt centrum, ett centrum för materialanalys, design och konstruktion. Centrumet och dess forskargrupp samverkar med regionens industri och klusterbildningar, upparbetar och förmedlar kontakter och kompetensöverföring mellan universitetet och företag. Både den materialvetenskapliga forskningen och den samverkande industrin har goda nationella och internationella kontakter, som tillsammans ger en intressant utväxling.
Viktig samverkan leder vidare
- Samverkan både regionalt, nationellt och internationellt leder till nya samarbetspartners för vår forskning både inom akademin och externt. Som forskare skaffar jag mig en överblick över intressanta frågeställningar och flaskhalsar i teknikutvecklingen och för in den kunskapen till universitetet och regionen. Där skapas också nya kontakter med forskare vilket kan ge idéer till vad vi ska forska om i framtiden.