Rekordstort intresse för mångfaldskonferens
2004-03-29Över 300 personer ska delta i årets mångfalds- och jämställdhetskonferens på Karlstads universitet den 31 mars och 1 april.
Talare under dessa två dagar sätter fokus på vår syn på olikheter och hur vi behandlar våra medmänniskor.
Med på talarlistan finns bland andra David Lega, föreläsare, författare och tidigare elitidrottsman, och Mian Lodalen, författare och föreläsare.
Så här presenterar David Lega sig själv i programmet:
-Jag har rest över hela världen, men jag kan inte ens åka spårvagn utan att få hjälp upp i vagnen. Jag har slagit 14 världsrekord i simning, men jag behöver ändå hjälp att ta på mig badbyxorna. Jag är en av de mest handikappade människor du någonsin kommer att möta.
Mian Lodalen kommer att ge en personlig berättelse om hur det var att berätta för omvärlden på 1980-talet att man är lesbisk.
Medverkar under onsdagen gör även mansforskaren, docent Lars Jalmert från Stockholms universitet, Carina Bildt från Arbetslivsinstitutet samt författaren, docent Olof Franck. Frågor som tas upp är arbetslivets villkor för homo- och bisexuella, hur annorlunda får man vara - olikheter som hinder och möjligheter.
- Det är väldigt roligt att vi fått så stort gensvar. Konferensen har väckt stor intresse, såväl bland studenterna som bland personalen, berättar Karin Branzell, på personalutbildningen, nöjt.
Hon leder den arbetsgrupp som planerat de två konferensdagarna. Där ingår även Maria Kull och Helena Persson på konferensenheten, Gösta Björkman, samhällskunskap, Peggy Saltin, engelsklärare, Eve Runsten, jämställdhetshandläggare, Annelie Larsson, vice ordförande Studentkåren och studenten Camilla Berglund.
Det stora intresset för konferensen har gjort att arrangörerna fått byta lokal. Onsdagens program äger rum i Aula Magna och torsdagens i Geijersalen samt flera mindre salar.
Under torsdagen kommer en rad kunniga föreläsare, bland annat från Karlstads universitet, till tals. Åsa Wengelin, fil dr, specialpedagogik, talar om dyslexi under rubriken: Att läsa och skriva - hur svårt kan det vara? Christina Osbeck, religionsvetenskap, diskuterar svenska skolelevers språk. Iréne Olsén, specialpedagogik, pratar om att ha Aspbergers. Jessica Lindqvist, fil mag i socialpsykologi vid Uppsala universitet, rapporterar om doktorandernas arbetssituation på Karlstads universitet. Annika Malmsten redogör för en undersökning om indirekt diskriminering och Goldina Smirthwaite, genusvetare, talar om sexuella trakasserier. Lars Gårdfeldt, religionsvetenskap, tar bland annat upp homosexuellas utsatthet för våld.

