Rekordmånga pepparkaksbyggen
2009-12-17Deltagandet i årets tävling i pepparkakskonstruktion slår alla rekord. Under onsdagen var det prisutdelning på Karlstads universitet. Juryn hade många avancerade bidrag att välja mellan - det ena mer innovativt än det andra.
Julstämningen var på topp när årets prisutdelning för bästa pepparkakskonstruktion hölls i hus Vänern. Aldrig tidigare har så många bidrag lämnats in. Hela 42 konstruktioner finns att beskåda i pedagogiska verkstan och övervägande del är tillverkade av skolklasser runt om i Värmland. Klassiska pepparkakshus a la Hans och Greta trängdes med nytänkade byggnader såsom "Godiskungens palats", "World Trade Lipstick", "Framtidens lekhus" och Ölandsfyren "Långe Jan". Årets tema var Nordiska byggnader i dåtid, nutid och i framtiden och förutsättningarna var att pepparkaksbygget skulle vara helt ätbart. Susanne Walan, projektledare för tävlingen, är mycket nöjd.
- Konstruktionstävlingen i pepparkaksdeg handlar om teknik och design och det har verkligen deltagarna tagit på allvar. Jag är imponerad över alla innovativa lösningar som man gjort för att skapa till exempel hållfasthet i pepparkaksbygget.
Underhållning av tomtekör
Nytt för i år under prisutdelningen var bland annat fina insatser från en tomtekör. Det var Norrstrands musikklass, 5C, som underhöll med välkända julsånger.
Juryn, som bestod av prorektor Thomas Blom och prefekt Gunnel Fredriksson enades om följande vinnare:
Årets hederspris, där man utgått från tradition i skapandet, gick till Nysäters skola som fick 250 kronor för "Tomtens stuga". Tredje pris på 300 kronor fick klass 5A från Sannerudskolan i Kil för "Pepparkaknästornet". Södra skolan i Grums fick 500 kronor för konstruktionen "Långe Jan", som representerade en historisk byggnad från 1700-talet.
- Första pris, 1000 kronor, har vi valt att ge till en avancerad konstruktion som har kommit att bli en symbol för Sverige och som ligger i tiden, sa Thomas Blom. Det är "Ericsson Globe" som konstruerats av Liljenäs friskola.
Ny julgransutmaning nästa år
En annan nyhet för i år var utmaningen som gått till ingenjörsföreningarna och som handlade om att pynta en julgran så innovativt som möjligt. Det vinnande bidraget, innovations- och designingenjörernas förening Idiot, hade inte särskilt hård konkurrens. De tävlade enbart med sig själva och återanvände restprodukter och material som blivit kvar från föreställningen Eldkonst. Helt enligt det återbrukstema som är så aktuellt i dessa tider.
- En tradition kan ta lite tid att arbeta in, säger Susanne Walan. Inför nästa år får vi se till att ge ingenjörerna en tydligare utmaning och hoppas på att designade julgranar kan bli ett återkommande tema.