Rekordmånga internationella studenter
2010-08-25Närmare 400 internationella studenter har anlänt till Karlstads universitet för att inleda sina studier i höst. Studenterna kommer från 26 länder, främst Europa. Totalt har 250 utbytesstudenter och 670 freemovers antagits, men många har inte kunnat närvara vid introduktionen. Av dessa kommer ett stort antal från Pakistan, där nuvarande kritiska läge med översvämningar i landet har ställt till problem.
In i Aula Magna strömmar studenterna och fyller rad efter rad. De ser sig nyfiket och förväntansfullt omkring och ett sorlande hörs på flera främmande språk som spanska, tyska och franska samt språk från Asien och Östeuropa. Det är dags för information om Karlstads universitet, inledningen på en intensiv introduktionsvecka.
Vänner för livet
Prorektor Thomas Blom är först ut med att hälsa studenterna välkomna. Han berättar om universitetet och det spännande liv som väntar.
- Ni har kommit hit under en dynamisk utvecklingsperiod, säger han. Med nya utmaningar och möjligheter inför framtiden. Och här har ni chansen att få vänner för livet.
Erika Bergare, internationell studentkoordinator, ger studenterna praktisk information tillsammans med sina kollegor från Studentcentrum, Susanna Svensson, ansvarig för freemovers, Carin Bergström, ansvarig för utbytesstudenter och Ann-Britt Höglund, internationell studievägledare. Annika Malmsten, universitetsadjunkt, berättar om svenskarna, den svenska kulturen, traditioner och ofrånkomliga kulturkrockar.
- Här ses studenter och lärare som jämbördiga och det går bra att använda tilltalsnamnet till läraren, säger Annika. Och det händer att läraren säger "jag vet inte".
Passar på före avgift
Muzafar Said från Peshawar i Pakistan ska studera MBA Management, medan hans landsmän Fakhar Gulzar och Hussain Haidel från Lahore har valt Chemistry. De är alla här som freemovers, det vill säga studenter som sökt på egenhand utanför utbytesavtalen. De vill studera i Sverige eftersom de upplever att svenskar är mycket samarbetsvilliga och att det är ett bra tillfälle att läsa här nu.
- Det är vår sista chans att läsa nu, säger de. Nästa år är det avgift.
Från Mexico kommer utbytesstudenten Neyda Leon, som valt Electrical Engineering och studenten Andrès Salzar, som valt Mechanical Engineering. Andrès vill praktisera sin engelska och har därför sökt till ett land i Europa där man inte talar spanska. Tyskan Alexandra Lutz kommer från Augsburg och ska läsa Business Administration. Hon vill uppleva vår mörka årstid med långa nätter. Hennes landsmaninna Agnes Dammass från Hamburg ska läsa kurser i företagsekonomi.
- Jag har pluggat svenska hemma i Hamburg och vill lära mer. Dessutom gillar jag svenska musikband, säger hon.
Utflykter och brännboll
Den intensiva introduktionsveckan innehåller inte bara information utan även kul aktiviteter som välkomstmiddag, guidade utflykter i Karlstad och brännboll på Sandgrundsudden. Och i september kommer höjdpunkten, äventyrsresan till Hällefors.
Erika Bergare har haft bråda dagar med det omfattande programmet inför anstormningen av internationella studenter. Tillsammans med Carina Hult, accommodation officer på Studentcentrum och Paula Björkman, chef på avdelningen för infrastruktur, har hon jobbat hårt med att förse alla internationella studenter med vandrarhem respektive bostäder i Karlstad och i kranskommuner som Grums, Kristinehamn och Hammarö.
Långväga studenter
Bland utbytesstudenterna dominerar studenter från Kina,Thailand, Tyskland, Indonesien, Spanien, Frankrike, Österrike och Nederländerna. Ett fåtal kommer från våra östeuropeiska grannländer som Ryssland, Polen, Rumänien, Litauen och Tjeckoslovakien. Enstaka studenter kommer från länder utanför Europa som USA, Mexico, Argentina, Kanada, Sydkorea, Vietnam, Indonesien och Indien. En anledning till att det kommer fler utbytesstudenter i år är fakulteternas jobb med att etablera kontakter med främst Thailand och Kina. I synnerhet har Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT jobbat med att få hit studenter, ett engagemang som har gett ett positivt utslag. I första hand har utbytesstudenterna valt att läsa ekonomi och därefter interkultur, engelska, svenska och media.
Freemovers har antagits till mastersprogram, i första hand Electrical Engineering och Management. Länder som dominerar bland freemovers är Pakistan, Bangladesh, Etiopien, Indien och Iran. En anledning till att det kommer så många freemovers är att det från och med nästa år införs studieavgifter vid svenska högskolor.
Fotnot: Artikeln har förtydligats vad gäller antalet internationella studenter. /red anm