Regler när företag har ekonomisk kris
2020-04-29I avhandlingen ”Värdering vid upprättande av kontrollbalansräkning: En aktiebolagsrättslig och redovisningsrättslig studie” har Sebastian Lindroos-Moll, nybliven doktor i civilrätt vid Karlstads universitet, bland annat undersökt utvecklingen av god redovisningssed.
Sebastian Lindroos-Moll, hur skulle du sammanfatta den utvecklingen?
- Att sammanfatta kortfattat är svårt då identifiering av god redovisningssed är så förknippat med tolknings- och bedömningsfrågor. God redovisningssed utgjordes tidigare av ”en faktiskt förekommande praxis hos en kvalitativt representativ krets bokföringsskyldiga”. Idag är det istället fråga om att bolag förväntas följa omfattande skrivna regelverk. Bokföringsnämndens allmänna råd är exempel på detta och får mycket utrymme i min avhandling.
Som kontrast till svenska regler inom området har du valt att analysera de finska motsvarigheterna. Varför just de finska?
- Den finländska lagstiftningen om så kallad kapitalbrist i aktiebolag är särskilt intressant eftersom man i Finland hade regler som mellan 1976 och 2005 var i det närmaste identiska med de nu gällande svenska reglerna. 2005 kom en ny svensk aktiebolagslag som innebar att de gamla reglerna behölls medan man samtidigt i den nya finländska lagen avskaffade flera av de centrala delarna av kapitalbristreglerna. Eftersom jag är kritisk mot de svenska reglerna har det varit värdefullt att granska ett tänkbart alternativ som varit gällande lagstiftning i 15 år.
I förordet skriver du ”Den forskarmiljö som har växt fram vid ämnet juridik vid Karlstads universitet under tiden jag varit doktorand har gjort denna utbildning stimulerande och utmanande.” – på vilket sätt har forskarmiljön vuxit fram och vad det har betytt för dig personligen?
- Jag har haft min arbetsplats i Karlstad, men antogs till forskarutbildningen vid Örebro universitet. 2015 fick Karlstads universitet rätt att examinera doktorer i juridik och den expansionen har inneburit nyrekryteringar av doktorander, lektorer och professorer. Att få vara delaktig i en sådan förändring har varit väldigt roligt, spännande och lärorikt.
Då ämnet juridik är litet på Karlstads universitet jämfört med motsvarande institutioner på de större universiteten, och dessutom är en del av Handelshögskolan, har jag arbetat nära forskare i vitt skilda ämnesområden. Det har påverkat min forskarutbildning och gjort mig intresserad av tvärvetenskapliga projekt.
Vad tror du att din forskning kan tillföra?
- Min avhandling blev klar i en tid där ekonomin plötsligt blev mycket ansträngd i många företag. De regler i aktiebolagslagen jag har undersökt är just regler som blir tillämpliga i ekonomiska kriser, särskilt när företag plötsligt börjar gå dåligt. Det är tidigare obesvarade frågor i detta område som jag har besvarat och det vore positivt om min forskning kunde bidra till att minska de negativa effekterna av den ekonomiska krisen.
Vad ska du göra nu?
- Jag kommer att arbeta med undervisning avsevärt mer än jag tidigare gjort. Just nu handleder jag uppsatsstudenter på magisterprogrammet i rättsvetenskap och undervisar på kursen i bolagsrätt på juristprogrammet. Jag förbereder även kurser inför hösten där jag ansvarar för en fördjupningskurs i affärsjuridik på juristprogrammet som bland annat kommer innehålla aktiebolagsrätt, grundläggande företagsekonomi för jurister samt börsrätt. Under hösten kommer jag även undervisa i processrätt.
Din disputation genomfördes via Zoom. Hur upplevde du det?
- Tack vare hjälp från IT-avdelningen och flera kollegor oroade jag mig inte alls för det praktiska genomförandet. Disputationen fortlöpte utan några större tekniska problem. Jag var så fokuserad på min uppgift att jag faktiskt inte funderade så mycket på att det tills för bara några veckor sedan måste ha framstått som närmast otänkbart att genomföra en disputation i princip helt via zoom.

