Regionala miljoner stärker forskningen
2009-09-25Region Värmland satsar sammanlagt 17 miljoner kronor på fyra projekt som ska bidra till tillväxt i Värmland. Satsningarna är samarbeten mellan klustren i regionen och Karlstads universitet.
De 17 miljonerna fördelar sig på följande forsknings- och utvecklingsprojekt:
The Packaging Arena, TPA, får sammanlagt åtta miljoner kronor för projektet The Packaging Arena 2.0, varav två miljoner kronor ska avsättas för Karlstads universitet för en adjungerad professur i konsumentdriven förpackningsutveckling.
Stiftelsen Compare Karlstad får nästan sex miljoner kronor för projektet Compare Business Innovation Centre, varav en miljon kronor ska gå till Karlstads universitet för en adjungerad professur i test av kritiska programvarusystem.
Karlstads universitet får en miljon kronor för projektet Tjänstefiering med hjälp av användare, fas två, som syftar till att öka användningen av tjänster hos små och medelstora företag för att på så vis bidra till näringslivets utveckling.
Karlstads universitet får två miljoner kronor för sitt projekt Jämväxt 2.0 vars mål är att genom samarbete med de fyra klustren i regionen skapa nya företag och arbetstillfällen med särskilt fokus på kvinnor.
- Karlstads universitet strävar efter att fortsätta och utvecklas som det moderna universitetet. Vårt universitet är modernt just för att det kännetecknas av samverkan. Forskningssamverkan inom dessa olika projekt i regionen är exempel på ett framgångsrikt tankesätt och kloka arbetsmetoder. Det stärker såväl universitetet som det regionala näringslivet, säger prorektor Gerd Lindgren vid Karlstads universitet.
Viktig satsning
Hon lyfter fram satsningen på jämställdhet genom projektet Jämväxt.
- Projektet ger kvinnor konkreta möjligheter att påverka den regionala utvecklingen. Och Karlstads universitet kan bidra med gedigen kunskap inom genusforskningen. Jämväxt är ett bra exempel på vad samverkan kan åstadkomma.
- Beslutet är början på en ny era. De så kallade B2-pengarna är slut, men vi fortsätter att stödja det arbete som bedrivits tillsammans med många aktörer sedan 2004. Det har visat sig ge bra resultat både i form nya jobb och tillväxt, säger Tomas Riste, ordförande i Region Värmland.
I samband med försvarsbeslutet 2004,som bland annat innebar att A9 i Kristinehamn och Försvarets sjukvårdscentrum på Hammarö lades ner, försvann bortåt 700 jobb från Värmland. Som kompensation fick länet cirka 50 miljoner kronor från staten. Pengarna, som kallas för B2-pengar, disponerades av Länsstyrelsen Värmland och skulle användas för att skapa nya jobb.
Klustren bildades
Efter omfattande diskussioner prioriterades några huvudområden. Bland annat skapades The Packaging Arena; en sammanslagning av två världsledande branscher i Värmland pappers- och massaindustrin med den grafiska industrin. Klusterorganisationen Stål&Verkstad skapades. Genom mätningar har man sett att Stål&Verkstad bidrar till nya arbetstillfällen och etablering av nya företag i regionen.
Man satsade också på att utveckla tjänsteforskning som forskningsmiljö vid Karlstads universitet. CTF, centrum för tjänsteforskning, är idag världsledande inom sitt område.
Testlabbet på Sätterstrand var ytterligare en satsning som gjordes. Stiftelsen Compare tillsammans med Hammarö kommun, Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland investerade i infrastruktur, labbmiljöer med mera. Tillsammans med Karlstads universitet siktar man nu på att skapa ett internationellt kunskapscenter för test, validering av programvara och system.
- Nu måste vi gå vidare med nästa fas av utveckling när det gäller det regionala innovationssystemet. Dagens beslut är ett viktigt steg på den vägen, säger Göran Nilsson, vice ordförande i Region Värmland.